Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag31.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Novak försvarar demokratiparagrafen

Publicerad: 14 November 2016, 13:01

Den demokratiska värdegrunden är ett sätt att försvara yttrandefriheten, menar Anette Novak som var särskild utredare för Medieutredningen.


Ämnen i artikeln:

PresstödsnämndenMedieutredningenAnette Novak

Medieutredningens förslag på en demokratiparagraf som villkor för det framtida mediestödet har orsakat debatt och möts av motstånd. I ett inlägg på Expressen Kultur svarar Anette Novak, som var regeringens medieutredare, på kritiken vilken bland andra tryck- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke uttryckt i Expressen Kultur och på SR Medieormen.

Att förslaget som innebär att endast de nyhetsmedier vars utbud utgår från ”principen om alla människor lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet” kan få stöd kommer att leda till att statens styrning ökar håller hon inte med om:

”Funcke anför att den statliga styrningen av medieområdet med det nya mediestödet skulle öka. Sanningen är den diametralt motsatta. Den styrning som Funcke med rätta oroar sig för existerar i dag, då politiska partier nominerar och fattar besluten i Presstödsnämnden.. Med Medieutredningens förslag ökar det eftersträvade oberoendet. Besluten flyttas från staten, till branschen. Ett steg mot ett större oberoende. Inte ett mindre. Ett steg mot mindre styrning. Inte mer.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.