Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Novaja Gazetas finansiering i fara efter tv-slagsmål

Publicerad: 2 September 2013, 05:34

Nadezhda Prusenkova, tidningens presstaleskvinna.

Den regimkritiska tidningen Novaja Gazeta har en stark position bland läsarna, men svårigheter med finansieringen. Lars Lönnberg har gjort ett nytt besök på redaktionen i Moskva.


Nu är det två år sedan och ett presidentval emellan som jag besökte redaktionen på Novaja Gazeta. Dörren på andra våningen öppnas av en något andfådd man. Vi står i entrén och han förklarar att redaktionsmötet pågår just nu. Jag undrar om jag ska vänta men han insisterar på att jag ska gå dit på egen hand och förklarar vägen med båda händerna. Jag kommer in i det runda rummet där mötet precis ska avslutas. Tidningens taleskvinna Nadezhda Prusenkova vinkar glatt till mig från det långa bordet, och vi knallar sedan iväg i korridoren till hennes nya rum.

Hon bjuder på kaffe och tycker det är konstigt att jag spenderar en del av min semester med ett besök på deras tidning. Just den här dagen avgörs bloggaren och oppositionspolitikern Alexei Navalnys öde i en domstol i Kirov, hundra mil från Moskva. Novaja Gazeta bevakar detta online på sin hemsida och Nadezhda är nöjd med antalet läsare/tittare som nu är uppe i 88 500. Intresset är stort och antalet läsare ökar snabbt till över 92 000 under den korta tid vi sitter där. Det kommer att bli stora protester om domstolen beslutar sig för att sätta Navalny i fängelse, kommenterar Prusenkova. Och mycket riktigt, så blev det ju.

Läsarrekordet för en artikel på deras webb är dock mångfalt mycket mer. I artikeln Moskva-Yurt skriver kriminalreportern Sergej Kanev om en mystisk arrestering och dito frisläppande av den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrovs livvakter i Moskva. Artikeln har drygt 750 000 läsare och efter att ha ögnat igenom texten och kollat in bilderna, undrar jag om artikelförfattaren fortfarande är i livet.

– Jodå, peppar, peppar, det har varit lugnt, tack och lov, svarar Prusenkova.

Nadezhda Prusenkova berättar att tidningens finansieringssituation har förvärrats sedan ett halvår tillbaks. Affärsmannen och delägaren av tidningen Alexander Lebedev är under utredning och har fått sina tillgångar frysta, vilket innebär ett stort ekonomiskt avbräck för tidningen. Lebedev står åtalad för huliganism efter att ha slagit till investeraren och byggherren Sergey Polonskij i tv-programmet NTVshniki i september 2011. Polonskij var under åren 2004 2011 ägare och högste chef för byggföretaget Mirax Group, som bland annat byggde det enorma affärskomplexet Moskva-Citi. Sergey Polinskij hann säga några få ord om Lebedev och Moskva-Citi innan han blev bryskt avbruten av Lebedev i tv-studion.

När tidningens ansträngda ekonomi blev känd, dök det upp tanter som hämtade tidningar på redaktionen för att hjälpa till och sälja på stan. Några hade med sig kastruller med kokt potatis till redaktionsmedlemmarna. Man hjälpte till med det man kunde. Tidningen funderar på olika finansieringsalternativ. Möjlighet för allmänheten att ge bidrag via Paypal har övervägts, kanske upprätta någon slags insamlingsfond. Men det är tveksamt om det är tillräckligt. Nadezhda nämner både Navalnys och RosUsnik Bolotnajas insamlingsfonder som bra, fungerande exempel. RosUsnik samlar in pengar till advokatkostnaderna för de som sitter häktade, och riskerar fängelse för att de var på Bolotnaja torget under de stora demonstrationerna i maj förra året. På den sajten kan man ge ekonomiskt bidrag med några enkla klick via Paypal eller Yandex money.

Tidningens ägandeförhållanden är oförändrade sedan sist jag var här, det vill säga 10 procent ägs av Michail Gorbatjov, 39 procent av Alexander Lebedev och 51 procent av de som jobbar på tidningen. Men det finns de som är intresserade av att köpa in sig i tidningen. Det är dock inget alternativ, säger Prusenkova. Tidningen skulle då lätt kunna förlora sitt oberoende, och nämner tidningen Izvestia som råkat ut för det.

Inget har heller förändrats beträffande annons- och reklamintäkter. Det finns inga annonser i tidningen. Företagen är fortfarande rädda för problem med myndigheterna om de annonserar i tidningen. Men jag hittar faktiskt en annons i det senaste numret, men konstaterar dock snabbt att det inte är något vanligt företag. Annonsen är från den regimkritiska radiostationen Echo Moskvy.

Upplagan håller sig omkring 90 000 exemplar per utgivningstillfälle, som är tre gånger per vecka. Sommaren är lågsäsong och då ligger upplagan på 86 000 per utgivningstillfälle, tidningen säljer alltid slut i Moskva. Varje år genomförs en speciell prenumerationskampanj, då folk kommer upp till redaktionen och skriver upp sig för en prenumeration till ett specialpris. Men antalet prenumeranter sjunker, vilket beror på att distributionen som sköts av det ryska postverket fungerar dåligt. Intressant är att hela papperstidningen finns som blädderbar PDF-fil på webben, och att varje nummer där har ca 30 40 000 läsare.

Enligt god, rysk tradition följer Nadezhda mig till dörren när det är dags att gå. På vägen ut visar hon ett rum som håller på att förberedas och inredas till tv-studio. Trots det besvärliga läget på många fronter, är det uppenbart att tidningen inte har gett upp. Det finns framåtanda och idéer om hur tidningen ska leva vidare och utvecklas. Det bådar gott för framtiden.

Se bilder rån Novaja Gazeta nedan:

Lars Lönnberg

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.