Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Novaja Gazeta utreder också mordet på Anna Politkovskaja

Publicerad: 12 December 2006, 15:24

Det finns många teorier om vem eller vilka som ligger bakom mordet på Anna Politkovskaja. Novaja Gazeta, den tidning som hon arbetade för, gör en egen utredning av mordet, vid sidan av den officiella. Kan vi inte bevisa motiven bakom kommer det att bli den officiella versionen som gäller, sade Vyacheslav Izmaylov.


Vyacheslav Izmaylov befinner sig just nu i Stockholm för att ta emot Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2006, som Anna Politkovskaja delar med svensken Martin Adler. Utdelningen äger rum på Galleri Kontrast i kväll.
Vyacheslav Izmaylov har ett förflutet i den ryska armén men ”tog av uniformen” för åtta år sedan och arbetar sedan dess som militäranalytiker på Novaja Gazeta, där han till en början samarbetade med Anna Politkovskaja om att bevkaa Tjetjenien och Norra Kaukasus.
– Men eftersom Anna var som hon var så tog hon över de svåra uppgifterna. Under de sju år som hon arbetade med Tjetjenien hade hon kunnat dö många gånger.
Vyacheslav Izmaylov gav flera hittills okända exempel på hur hon i sitt arbete råkade illa ut, bland annat blev hon tillfångatagen och förd till skenavrättningar. Endast genom tidningens kontakter med olika myndighetspersoner kunde hon bli fri. Från en intervju med Ramzan Kadyrov , tidigare tjetjensk milisman, landets vice premiärminister och son till republikens förre president Ahmad Kadyrov, trodde hon inte att hon skulle komma levande, berättade hon efteråt.
Hoten kom från olika håll, berättade Vyacheslav Izmaylov vid en presskonferens i dag. Men det är inte hoten som är farliga, underströk han också. Hotas man kan man vidta åtgärder. Det är när hoten tystnar, som de gjorde strax före det att Anna Politkovskaja mördades, som det är riktigt farligt.
I dag arbetar fyra journalister på Novaja Gazeta med att utreda mordet på sin kollega. Enligt de uppgifter som tidningen hittills fått fram skulle personer kring Ramzan Kadyrov ligga bakom. Anna Politkovskaja skulle ha avslöjat att merparten av medlen i den fond som bildats för Tjetjeniens återuppbyggnad och som varje tjetjen medfinansierar genom avdrag på lön i stället finansierar lyxliv, husköp och flotta bilar för landets toppar och deras närstående. Novaja Gazeta menar att de telefonsamtal som avlyssnats strax före mordet skulle tyda på det. Enligt Vyacheslav Izmaylov är det förmodligen en lejd mördare som utfört själva gärningen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.