Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norska TU kräver presstöd för nätmedier

Publicerad: 28 Januari 2011, 12:49

Nätmedierna i Norge måste snarast tilldelas presstöd. Det skriver Mediebedriftenes Landsforening, MBL, i ett brev till den norske kulturministern Anniken Huitfeldt.


Ämnen i artikeln:

Norge

MBL, som är Norges motsvarighet till svenska TU, menar att det är onödigt och farligt för tidningarna att vänta med stöd till de digitala utgåvorna. MBL motiverar sin ståndpunkt så här:

Utvecklingen av digitalt innehåll går mycket snabbt. Om tidningarna ska kunna erbjuda läsarna digitala utgåvor får inte ramvillkoren lägga hinder i vägen. Den traditionella affärsmodellen, där tidningarna bara erbjöd kunderna ett abonnemang på papperstidningen, är ute.

Tidningarna är nu i full gång med att utveckla prenumerationsmodeller där man knyter papperstidningen tätare samman med en elektronisk utgåva. Målet är att skapa en ny affärsmodell som kan bidra till att finansiera den långsamma övergången från en i huvudsak pappersbaserad tidningsekonomi, till en i huvudsak nätbaserad medieekonomi, skriver MBL till kulturministern.

Men denna övergång försvåras genom att de stödberättigade tidningarna inte får stöd baserat på de digitala utgåvorna. Därför blir det svårt för tidningarna att tackla denna övergång, vilket kan minska möjligheterna att på sikt kunna upprätthålla mångfalden i tidningsfloran.

MBL menar därför att det snarast möjligt måste införas plattformsoavhängigt produktionssstöd till de digitala tidningarna. Samma uppfattning har Mediestödsutredningen, som lade fram sin rapport i december i fjol. Utredningen föreslår ett regelverk med nya fördelningskriterier, baserade på en kombination av användarbetalning för både pappers- och nätmedier (abonnemang, lösnummerförsäljning och annat), redaktionell bemanning och nättäckning (utbredning/trafik).

Det är både onödigt och farligt att vänta med att införa ett sådant presstöd. Onödigt därför att åtgärden är en helt nödvändig och okontroversiell anpassning. Farlig därför att varje månad som de stödberättigade tidningarna mister stöd, gör dem svagare i konkurrensen med tidningar som inte möter en sådan begränsning, skriver MBL.

Christer Källström

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Norge

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.