Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Norska tingsrätten ger Snowden avslag

Publicerad: 27 juni 2016, 09:36

Edward Snowden

Tingsrätten avslår Snowdens begäran om att få rättsligt fastställt att han inte riskerar att bli utlämnad till USA i samband med att han reser till Norge för att delta i en prisceremoni.


Ämnen i artikeln:

NorgeTT

Det var i april som visselblåsaren inledde en rättsprocess mot norska staten. Anledningen var att han ville besöka Norge för att ta emot 2016 års Ossietzkypris vilket han tilldelats av norsk Pen för sin insats för yttrandefriheten. Snowden ville få fastställt att han inte riskerar att bli utlämnad till USA om han reser till Norge, därför stämde han norska staten i förebyggande syfte. Men tingsrätten i Oslo avslår alltså begäran att pröva saken, skriver Journalisten.no.

”Domstolen gör det lätt för sig och väljer den enkla vägen”, säger Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund tillJournalisten.no. De tre organisationerna tycker att valet att överklaga beslutet är helt rätt.

Vid ett utlämnande till USA riskerar visselblåsaren att åtalas för spionage efter sina avslöjanden om den omfattande massövervakning som bedrivs av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. I dag lever Edward Snowden i exil i Ryssland.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

NorgeTT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev