Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norska strejken över

Publicerad: 24 Maj 2004, 07:20

Journaliststrejken i Norge blåstes av i lördags kväll (22 maj). Nästan 3 000 journalister hade då varit i strejk i elva dagar, vilket är Norges längsta journaliststrejk. Den stora konfliktfrågan har varit pensioner, och den löstes genom att frysa de nuvarande pensionsordningarna två år framåt.


Journalisterna vill inte att arbetsgivarna ensidigt ska kunna ändra i tjänstepensionsvillkoren. Arbetsgivarna har svarat med att de inte vill att journalisterna ska ha vetorätt om dem.
Löneuppgörelsen, som hade en ram på 3,5 procent, ger journalisterna en genomsnittlig löneökning i år på 5 200 kronor (svenska).
– Med tanke på den konflikt som varit är resultatet acceptabelt för oss, och vi har inte gett ifrån oss någon styrningsrätt, säger förhandlingschef Arvid Sand i Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Rent ekonomiskt har journalisterna inte fått mer än vad andra grupper fått i år.
I Norsk Journalistlag (NJ) kommenterar man uppgörelsen så här:
– Vi har inte fått något medbestämmande om pensionerna, men vi har fått lugn och ro i frågan två år framåt, säger NJ-ordföranden Ann-Magrit Austenå.
Under strejken har en del av tidningarnas nätutgåvor fungerat som vanligt, vilket har berott på att vissa nättidningar inte varit anslutna till MBL. Vd Aslak Ona i Verdens Gang (VG) reagerade starkt på att konkurrenten Dagblades nätutgåva fungerade som vanligt under strejken. Aslak Ona menar att detta skapade en konkurrensvridning och funderar därför nu på att låta VG Nät lämna MBL. Samtidigt funderar Dagbladets ledning på papperstidningens fortsatta anknytning till MBL.
CHRISTER KÄLLSTRÖM
Christer Källstrand

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.