Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norska redaktörer kritiserar Mecom

Publicerad: 22 Januari 2007, 09:45

Norsk Redaktörförening riktar skarp kritik mot Edda Media (tidigare Orkla Media) och dess ägare Mecom. Föreningen menar att den nye ägaren på vissa tidningar undergräver chefredaktörens rätt att organisera och styra redaktionen.


Det är sällan att Norsk Redaktörförening (NR) går ut offentligt och kritisera ägare av medier. Men nu är det nödvändigt, menar föreningen, som är bekymrad över utvecklingen på de tidigare Orkla Media-tidningarna, som kort före årsskiftet övertogs av den brittiska mediakoncernen Mecom.

I uttalandet pekar NR på två förhållanden, som gör situationen särskilt allvarlig för tidningarna inom Edda Media. Det ena handlar om ekonomisk styrning, det andra om ingripanden i den redaktionella processen.

Kort tid efter att Mecom övertog de norska tidningar och efter att budgetarna för 2007 var fastsatta, ändrade den nye ägaren de ekonomiska ramarna och lade samtidigt fram krav på kostnadsreduktioner och personalnedskärningar. NR har ingen uppfattning om på vilken nivå de ekonomiska ramarna ska ligga, men säger samtidigt:

– Det är helt avgörande att ägaren ger den enskilde chefredaktören mest möjligt förutsägbara ramvillkor, och att ägaren har respekt för nödvändigheten av att kunna planlägga organisation och drift av det enskilda mediahuset. När grundläggande ekonomiska premisser ändras utan förvarning och med mycket korta frister, utan att det kan skyllas på akuta marknadsmässiga förändringar eller andra oförutsedda händelser, bidrar det reellt sett till att försvaga den fria och oavhängiga ställning som chefredaktören ska ha i enlighet med Redaktörplakatet. Styrelsen i NR menar att detta är mycket olyckligt.

NR har exempel på att Mecom – vid sidan om styrelsemöten – försökt att gripa direkt in i interna processer på enskilda tidningar, vilket är i strid med Redaktörplakatets principer. Marit Haukom, som är ordförande i NR, vill inte närmare gå in på vilka konkreta stuationer eller tidningar det handlar om.

I uttalandet från NR på denna punkt heter det:

– Styrelsen i NR finner detta mycket olyckligt och varnar ägaren för att undergräva chefredaktörens suveräna rätt och plikt att organisera redaktionen på det sätt han eller hon menar det är mest ändamålsenligt. Sådana här ingripanden kan bidra till att försvaga cheredaktörens ställning när det gäller oavhängighet och kvalaitet, och även som garantist i förhållande till omvärlden.

Sedan Mecom-ägaren David Moontgomery tog över Orkla-tidningarna har det varit stor oro på de norska tidningarna. Edda Medias vd Kjell Johnsen, som tidigare var direktör inom Orkla Media, lämnade sin ställning i förra veckan. En av orsakerna till hans avgång var Mecoms direkta ingripande i budgetprocessen.

Det norska journalistförbundet ställer sig helt bakom kritiken från redaktörföreningen. Det är inte ofta att dessa båda organisationer är eniga med varandra.

På Edda Media vill man inte närmare kommentera kritiken; i stället önskar man nu få till stånd en dialog med redaktörföreningen.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.