Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norska journalister strejkar

Publicerad: 13 Maj 2004, 05:37

I dag onsdag gick 2 874 journalister i Norge ut i strejk på 84 medieföretag. Endast radio och tv på riksplanet samt några få tidningar fungerar som vanligt liksom en del av de strejkdrabbade tidningarnas nätversioner.


Den viktigaste orsaken till konflikten mellan Mediebedriftenes Landsforening (MBL) och Norsk Journalistlag (NJ) är oenighet kring pensionerna.
NJ vill inte att arbetsgivarna ensidigt ska kunna ändra villkoren i pensionsavtalen, vilket under de senaste tre åren har skett på en tredjedel av MBL-företagen. Arbetsgivarna hävdar å sin sida att de inte kan gå med på formuleringar i avtalsförslaget som i praktiken skulle ge de anställda vetorätt i frågor om ändringar av pensionsordningarna.
MBL kunde heller inte gå med på journalisternas krav om lika lön- och anställningsvillkor för fast och tillfälligt anställd personal. Ett särskilt lyft för de lägst avlönade avvisades också av arbetsgivarna. Innan förhandlingarna bröt samman hade dock parterna kommit överens om att stärka den lokala förhandlingsrätten.
Ytterligare information om strejken finns på www.nj.no samt www.mediebedriftene.no.
CHRISTER KÄLLSTRÖM
Christer Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.