Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norska journalister ”illa behandlade” i Sotji

Publicerad: 6 November 2013, 07:37

Människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) vill att internationella OS-kommittén agerar mot Ryssland efter att journalister från norska TV 2 hotats av polis i OS-staden Sotji.


Ämnen i artikeln:

Norge

De två norska journalisterna, korrespondenten Øystein Bogen och kameramannen Aage Aune, ska ha tagits in av rysk polis den 31 oktober och sedan förhörts upprepade gånger under tre dagars tid.
Enligt HRW fick de aggressiva frågor om allt från deras journalistiska uppdrag i staden till deras utbildning, privatliv och vilken religion de bekänner sig till.

Teamet ska också flera gånger ha nekats att ta kontakt med norska ambassaden i Moskva och i stället hotats med fängelse. ”De ryska myndigheterna försökte med nästan varje klassisk skrämseltaktik för att hindra dem från att rapportera kritiskt om Sotji och andra OS-relaterade frågor”, säger Jane Buchanan på HRW.

TV 2:s korrespondent Øystein Bogen säger till HRW att han är förvånad och upprörd över incidenten: ”Jag har arbetat i Ryssland sedan 1995, inklusive i norra Kaukasus och på många andra platser, och jag har aldrig upplevt någonting som ens kommer i närheten av detta. De var mycket tydligt inriktade på just oss och försökte komma åt våra källor.”

I februari kommer Sotji stå värd för vinter-OS 2014. Spelen ses som ett test i huruvida Ryssland kan respektera just sådant som pressfrihet, eller använda sig av auktoritära maktmedel.

Ämnen i artikeln:

Norge

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.