Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norska Dagbladet drar ner på grund av krisen

Publicerad: 22 November 2007, 09:53

Den norska lösnummertidningen Dagbladet har stora problem. För att få ordning på ekonomin tvingas nu tidningen att dra ner på kostnaderna med 150 miljoner norska kronor under de kommande två åren. Det betyder att 60 tjänster ska bort, dock inga skrivande journalister.


Dagbladet har tappat en stor del av sin upplaga under senare år. För tio år sedan hade tidningen en upplaga på över 200 000 exemplar, idag är den nere på ca 140 000.

Redan för tre år sedan inleddes kostnadsjakten på tidningen och från 2005 och fram till idag har man sparat 100 miljoner kronor.

Men upplagan har fortsatt att rasa. Dagbladets olika chefredaktörer, som avlöst varandra i strid ström, har försökt med nya grepp i form av magasin, nya bilagor etc. Men dessa dyrbara satsningar har visat sig vara felgrepp. Upplagan har inte ökat, inte heller annonsintäkterna. Däremot har utgifterna stigit, efter investeringar i bland annat ny teknik.

Så här kan det naturligtvis inte fortsätta. Därför har Dagbladets ägare, Berner-gruppen (ett fastighets- och investeringsbolag), bestämt om ett nytt sparpaket. Under de kommande två åren ska kostnaderna skäras ned med 150 miljoner kronor, bland annat ska 60 helårstjänster bort.

Den här gången gör man sig inte av med några skrivande journalister. I stället blir det nedskärningar på områdena foto, grafik och repro, annonser och administration. Och cheferna ska bli färre. Dagbladet har idag 320 anställda på papperstidningen, varav 135 är journalister.

– Vi behåller de journalistiska resurserna, sade Dagbladets chefredaktör Anne Aasheim vid gårdagens informationsmöte. Nu får vi tid att utveckla Dagbladet till en livskraftig och viktig kulturradikal tidning med nyheter, kultur och debatt.

Frågan är nu om detta nya sparpaket är tillräckligt för att rädda Dagbladet från nedläggning. En tidigare chefredaktör för tidningen, Jahn Otto Johansen, tror inte det. Till Propaganda.no säger han:

– Det är klart att de som tillhör atomprotestgenerationen alltid kommer att sakna en tidning som Dagbladet. Jag tycker synd om många av mina gamla vänner och kollegor. Men jag tror tyvärr att tåget har gått.
Christer Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.