Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norsk tryckfrihetsstiftelse satsar 6 miljoner på dokumentärfotograf

Publicerad: 14 December 2006, 13:58

Norska stiftelsen Fritt Ord har utlyst ett nytt stipendium för samhällsengagerade fotografer. Beloppet man kan söka är på mellan 50 000 och 500 000 norska kronor. Syftet är att stärka dokumentärfotografiets ställning.


i
De projekt som kan få stöd ska vara samhällsrelevanta och ha fotografisk särprägel, skriver stiftelsen. Projektets idé ska behandlas djuplodande och vara genomarbetat, bilderna ska tala för sig själva.
Projekten kan vara mellan en månad och två år, och ska resultera i utställning, tidningspublicering eller bok.
Stiftelsen har avsatt 6 miljoner norska kronor till stipendierna.
Fritt Ord har sina rötter i Narvesens Kioskkompani som var den enda öppna kanalen för tidningar och tidskrifter efter ockupationen under andra världskriget. Narvesens ledning övertygades om distributionens vikt för att yttrandefriheten skulle bli en realitet. Bland andra insatser bildade man 1974 stiftelsen Fritt Ord med en majoritetspost i distributionsbolaget Narvesen.
Fritt Ord har som främsta syfte att ”värna och stärka yttrandefriheten och dess villkor i Norge”. Stiftelsen stöder bland annat utbildningar och delar ut pris.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.