Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norsk tidning tryckt i Sverige under konflikt

Publicerad: 18 Maj 2004, 05:53

Den konfliktdrabbade norska kändistidningen Se og Hör utkom idag som vanligt efter att ha tryckts på hemlig ort i Sverige. Detta är ett sätt för tidningen att undgå strejken bland grafiker på tio tryckerier i Norge.


I en ledare skriver Se og Hörs chefredaktör Odd Johan Nelvik:
– Det kan ju hända att denna utgåva vill förarga någon av de mäktiga pamparna i LO och Norsk Grafisk Forbund, som har startat en strejk som kan förstöra för många utsatta tryckeriföretag.
Chefredaktören motiverar utgivningen med att tidningen är en oskyldig tredje part i grafiker-konflikten, och att alternativet hade varit att permittera samtliga anställda på tidningen.
Det var i torsdags i förra veckan som 560 medlemmar av Norsk Grafisk Forbund (NGF) gick ut i strejk på civiltryckerier, bokbinderier samt reproföretag. Orsaken är att parterna inte lyckats finna en lösning på löneområdet. Strejken drabbar förutom Se og Hör även Her og Nå, Hjemmet och Allers samt en rad boktryckerier.
Men det är bara Se og Hör som valt att trotsa strejken genom att trycka i utlandet. Tryckningen skedde under helgen någonstans i Sverige.
Förbundsordföranden i NGF, Roger Andresen, kritiserar utgivningen. I fredags skickade NGF brev till sina systerorganisationer i Sverige, Danmark och Finland samt en rad andra europeiska länder, där man informerade om strejken.
CHRISTER KÄLLSTRÖM

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.