Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norran: ”Vd stoppar aprilskämt”

Publicerad: 1 April 2008, 11:53

Artikeln om att tidningens vd stoppar aprilskämten har väckt många upprörda reaktioner. - Ett väldigt lyckat skämt, och en liten lektion i hur ett publiceringsbeslut tas, säger Anders Steinvall, ansvarig utgivare.


Artikeln börjar med en snabb genomgång av vad som är vd:s och chefredaktörens uppdrag, och att det finns en tydlig rågång när det gäller publicistiska beslut.   Sedan uttalar sig vd Anders Westermark och säger att han meddelat redaktionen att det inte finns utrymme för fortsatt publicering av aprilskämt.

– Ett aprilskämt ska inte vara för enkelt, läsaren ska behöva tänka ett varv till, och det tycker jag att vi har lyckats med.

Det är också ett litet test på hur insatta läsarna är i tidningsmakeri, och en lektion i hur publiceringsbeslut fattas och inte fattas, säger Anders Steinvall.  I artikeln säger vd Anders Westermark bland annat: ”Jag förstår om journalisterna upplever förändringen som att jag lägger mig i det publicistiska. Men som vd har jag ett övergripande ekonomiskt ansvar. Om läsare och annonsörer upplever vår produkt som tveksam, minskar intäkterna. Självklart måste jag då ingripa.”  I en sidoartikel (ej på nätet) uttalar sig Journalistförbundets representanter mot beslutet.

– Det har varit intressant att följa kommentarerna på hemsidan. Många läsare har inte förstått att det är ett skämt och en del har blivit upprörda, säger Anders Steinvall.  Klockan 15:10 fanns det 55 kommentarer till artikeln

Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.