Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norran slutar skicka artiklar till intervjupersoner

Publicerad: 7 September 2015, 10:42

Eftersom utvecklingen att både privatpersoner och företag vill styra över texternas innehåll eskalerar har Norran nu infört en ny policy.


Ämnen i artikeln:

Norran

Den nya policyn är att inga texter lämnar redaktionen innan publicering, och att den som vill få kolla sina citat får dem upplästa i telefon eller skickade som mejl, men då endast citaten. Undantaget är intervjupersoner som pratat om personliga och känsliga saker.

”De försök som görs för att styra vår bevakning och hur vi formulerar oss är något som går stick i stäv med vårt uppdrag som fri press. Läsarna ska alltid vara våra enda uppdragsgivare”, skriver Norrans deskchef Sofia Högberg på norran.se.

Enligt henne vill intervjupersoner allt oftare ändra språket eller ”tonen” i artiklarna, även i de delar som inte är citat, och texter skickas vidare till personer som inte förekommer i texterna för kontroll.

”Vår bild av denna trend är sorgligt nog inte att den uppstått främst på grund av att många är rädda att bli felciterade utan därför att man är rädd att få kritik från den egna organisationen. Något som blir tydligt inte minst genom att ju högre upp i hierarkin den man intervjuar är, desto mer sällan önskar intervjupersonen att läsa”.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Norran

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.