Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norra Västerbotten misstänkt för olaga hot

Publicerad: 8 Februari 2008, 08:24

Norra Västerbottens chefredaktör Anders Steinvall utreds av justitiekanslern för misstänkt olaga hot. På tidningens hockeyblogg har någon skrivit att Skellefteå AIKs sportchef bör "bära skyddsväst om han visar sig ute". Efter det att grundlagen ändrades och hot blev ett tryckfrihetsbrott har inte ett enda fall gått till domstol.


Norra Västerbotten har en hockeyblogg, som är modererad av tidningen, man skriver inte fritt in. Sportchefen Peo Larsson polisanmälde i slutet av januari vad han uppfattade som hot.

Polisen inledde en förundersökning, men upplystes av tidningen om att det var en fråga för Justitiekanslern, och skickade frågan dit.

JK inleder en förundersökning, och skriver i sitt beslut att det är olaga hot om någon ”hotar annan med brottslig gärning på ett sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet”.

Olaga hot infördes i TF och YGLs brottskataloger i samband med valet 2002. Orsak var ett enda rättsfall, Aftonbladets så kallade nazi-bilder.

Kriminaliseringen av olaga hot som tryckfrihetsbrott har inte följts av ett enda rättsfall hittills.

Tidningsutgivarnas tryckfrihetsexpert Per Hultengård vill inte göra någon bedömning av det som skrevs i bloggen.

– Oavsett om yttrandet är att bedöma som olaga hot, så visar detta hur viktigt det är att ha järnkoll på vad som sägs i modererade bloggar och kommentarsfunktioner. Det ställer stora krav på den som är utgivare, men är också ett viktigt sätt att markera utgivaransvaret, säger Per H.

Så det talar inte för att ha omodererade bloggar?

– Nej, det är naturligtvis upp till var och en, men så långt det är möjligt, tycvker jag, att man bör ta ett helhetsansvar.
– En viktig skillnad är då att det blir en prövning i tryck- och yttrandefrihetsrättsliga former, istället för enligt brottsbalken.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.