Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norra Skåne tog tiggardebatten med läsarna

Publicerad: 16 mars 2015, 13:12

Ett hundratal Hässleholmare kom när Norra Skåne bjöd in till debatt om EU-migranternas situation i kommunen. Där medverkade också romer som svarade på frågor om tillvaron som tiggare.


Ämnen i artikeln:

Norra Skåne

Det var långt ifrån självklart att Norra Skåne skulle ha EU-migranternas tillvaro i kommunen som ämne för läsarkaféet.

Det är en svår fråga som alla har åsikter om. Men just därför är det viktigt att vi som lokaltidning är med och försöker lyfta debatten, säger Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk.

I Hässleholm har kommunen låtit EU-migranterna tillfälligt använda gamla valstugor sedan de börjat bygga ett läger bara några meter från en hårt trafikerad väg. Ett beslut som fått både politiker och allmänhet att reagera.

Vi ville inte ha en debatt om, utan med, dem. Vi kände att det var viktigt att de skulle få berätta vilka de är och varför de kommer hit för att utstå spott och spe för några småslantar.

Mimmi Karlsson Bernfalk och tidningens kriminalreporter gick därför till romerna för att via tolk berätta om debatten och att de var välkomna att medverka. 13 stycken valde att var med på mötet och med hjälp av tolk berätta om sin verklighet.

Jag tror att en och annan fördom raserades. Bland annat var det någon som frågade hur mycket pengar de fick, han hade hört att det kunde bli över två tusen per dag. I stället handlar det kanske om ett par hundringar.

Hon är nöjd med kvällen.

Besökarna fick både chansen att prata med migranterna och ställa frågor direkt till de politiker som var där.

En av politikerna var från Sverigedemokraterna. När hen började ta upp det förbud mot tiggeri i Hässleholm som partiet motionerat blev det många reaktioner.

Då kom det mycket mothugg.

Tidningen har nu skickat en reporter och fotograf till Rumänien för beskriva romernas tillvaro i hemlandet.

Det är lokaltidningens uppdrag, att plocka ner den stora världen till den lilla. Och flytta den lilla världen ut i den stora, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Tidningens text om mötet här:

Ämnen i artikeln:

Norra Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.