Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Norges journalister kom inte hela vägen

Publicerad: 28 april 2016, 06:39

Norges dagspressjournalister hade siktat in sig på 6 000 kronor mer per år. Men nådde inte dit. Samtidigt vill NRK:s journalister ha en löneökning på 13 500 kronor. KORRIGERAD

Ämnen i artikeln:

Norge

Norges journalistförbund hade målet att alla medlemmar skulle få en generell löneökning med 6 000 norska kronor per år. Det blev inte så. Men de kom halvvägs i alla fall, det nya avtalet ger 3 000 kronor mer på årsbasis.

Det innehåller också ett ramavtal för frilansar som inte innehåller några prisnivåer men ändå, är förhoppningen från parterna, ska göra det enklare och mer förutsägbart för både uppdragsgivare och tagare.

Förhandlingarna har varit krävande, men vi är glada att ha kommit i hamn med en förhandlingslösning nu när mediehusen är mitt uppe i en krävande omställningsfas, säger Anders Aarskog, förhandlingschef på Mediebedriftenes Landsforening (MBL) till medier24.

Samtidigt försöker även NRK:s journalister att få ett nytt avtal. Ursprungskravet var en ökning med 14 000 kronor per år. Det är nu nere på 13 500 kronor. NRK har erbjudit 11 200 kronor mer till alla, något som arbetstagarsidan avvisat.

KORRIGERAD / I en tidigare version stod det att löneökningarna var per månad, vilket är fel.

Så mycket mer vill norska journalister ha

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev