Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norge: Samlad medieetisk granskning stärker legitimiteten

Publicerad: 8 April 2010, 05:34

Fler anmälningar och höjd status för systemet. Det är några av de erfarenheter som dragits i Norge sedan den norska motsvarigheten till Pressens opinionsnämnd breddades och blev en instans också för radio och tv.


Ämnen i artikeln:

Pressens OpinionsnämndNorge

Under 2010 utreder Pressens Samarbetsnämnd en utvidgning av det svenska pressetiska systemet. En tänkbar möjlighet skulle kunna vara att öppna dörren för anmälningar som också gäller radio och tv.

Den ordningen har man redan i Norge. 1998 lades den statliga Klagenemnda för radio och tv ner och politikerna valde att flytta samtliga medieetiska frågor till branschens självsaneringsorgan PFU, Pressens faglige utvalg.

Vid ett seminarium i går arrangerat av Sim(o), Institutet för mediestudier, gavs flera inblickar i den norska verksamheten.

   PFU har en mycket starkare ställning i dag än tidigare. Breddningen har stärkt legitimiteten för det självsanerande systemet, säger Gunnar Bodahl-Johansen, pressetisk expert och tidigare sekreterare i PFU.

Andelen anmälningar har ökat och i dag får PFU in cirka 300 anmälningar per år. Majoriteten gäller dagspressen, endast 10-20 procent berör radio och tv.

Norge har aldrig haft samma ordning som i Sverige, med en Allmänhetens pressombudsman. I PFU sitter enbart journalister och representanter för allmänheten. En annan skillnad är att de företag som fälls inte behöver betala böter utan enbart är ålagda att publicera fällningen i den egna tidningen.

Gunnar Bodahl-Johansen med flera utvecklar sina resonemang i en ny skrift från Sim (o) med titeln Den norska modellen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.