Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Norge: Internet går förbi papperstidningen i år

Publicerad: 14 April 2010, 08:03

Trenden är klar: läsandet av den dagliga, tryckta tidningen minskar i Norge medan användandet av internet ökar. I år väntas internet gå förbi dagstidningen. Det visar en färsk undersökning från TNS Gallup i Norge.


Ämnen i artikeln:

Norge

Norrmännen liksom svenskarna – tillhör världens mest tidningsläsande folk. I dag läser 78 procent av norrmännen minst en tryckt tidning per dag; det läses i genomsnitt 1,6 tidningar dagligen. För 20 år sedan låg tidningsläsandet på 90 procent.

Användandet av internet, som 98 procent av norrmännen i dag har tillgång, ökar stadigt. Varje dag används det av 78 procent som en plattform till att läsa tidningar, göra bankärenden, använda sig av Facebook osv. I undersökningen har man dock inte delat upp användandet av internet inom olika områden.

Vi räknar med att internet kommer att gå förbi de tryckta tidningarna i år, säger avdelningschef Tor Aksel Ödegård hos TNS Gallup, till Medievärlden.

Den tryckta tidningen går tillbaka medan användandet av internet och läsandet av nättidningar ökar. I takt med att tekniken utvecklas med mobiltelefoner, iPad och liknande tror vi att tidningarna på nätet stärker sina ställningar ytterligare.

TNS Gallup gör regelbundet undersökningar om medievanorna i Norge. Varje dag intervjuas personer om hur de använder sina medier, under ett år intervjuas 45 000 norrmän i olika åldersgrupper.

För tonåringarna blev internet den största mediekanalen redan för tre år sedan. I dag använder 89 procent av tonåringarna internet varje dag. Därefter kommer tv med 85 procent och tidningar med 66 procent.

Ett abonnemang på en dagstidning i Norge kostar betydligt mer än i Sverige. En helårsprenumeration för Aftenposten kostar 4 267 svenska kronor i Oslo. Motsvarande pris för Dagens Nyheter med utdelning i Stockholm är 2 849 kronor. Det blir alltså en prisskillnad på 1 418 kronor.

Priset på abonnemangen skrämmer många norrmän. Detta bidrar till upplagefallen, liksom användandet av internet gör. Upplagorna för alla de stora tidningarna faller. Men även lösnummertidningarna går tillbaka kraftigt. Däremot är det en ökning för alla internettidningar, säger Tor Aksel Ödegård.

Den största internettidningen i Norge är i dag VG Nett med 1,5 miljoner dagliga besök. Därefter kommer Dagbladet.no med knappt en miljon, Aftenposten.no med 554 000, NRK.no med 446 000 och Nettavisen, som är Norges enda renodlade’ nättidning, med 387 000 besökande varje dag.

Christer Källström

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Norge

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.