Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nordström om ökningen av fällningar

Publicerad: 14 Juni 2017, 12:02

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT, Norrtelje Tidning, Länstidningen Södertälje, Nynäshamns-Posten, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten och Sala Allehanda. Foto: Lennye Osbeck

Hittills i år har VLT fällts fyra gånger i Pressens Opinionsnämnd (PON). Tidningens chefredaktör Daniel Nordström är inte nöjd med siffran, men säger att fällningarna inte orsakats av bristande rutiner.


Förra året var var VLT den morgontidning som anmäldes mest till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Totalt inkom 16 anmälningar, enligt PO:s årsberättelse. Men vid årsskiftet hade ingen av de avgjorda anmälningarna lett till en fällning i Pressens Opinonsnämnd.

I år har dock flera anmälningar av ärenden från 2016 varit uppe för behandling i nämnden. Hittills i år har VLT fällts fyra gånger, nu senast för rapporteringen kring ett misstänkt sexualbrott mot barn. Och det kan finnas ytterligare ärenden som ännu inte avgjorts.

Daniel Nordström är utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen, däribland VLT.

– Vad jag tycker om fällningarna varken kan eller vill jag gå in på av respekt till de inblandade och till det pressetiska systemet. Men det jag kan säga är att det inte finns någonting i de här fällningarna som gör att vi kommer att ändra vårt arbete eller innehåll, säger Daniel Nordström och fortsätter:

– Om de här fällningarna däremot hade orsakats av bristande rutiner hade det funnits anledning att se över dem.

Samtidigt är han inte nöjd över att att flera anmälningar lett till fällningar:

– Det är förstås inte önskvärt att ligga på många fällningar. Och jag är utgivare så jag är ansvarig över dem. Samtidigt är det här bedömningar som görs av PO och PON. I något fall har PO valt att avskriva, men efter att anmälaren överklagat beslutet har PON fällt.

2015 anmäldes VLT fem gånger. Året därpå, samma år som Daniel Nordström tillträdde som chefredaktör, ökade siffran till 16.

Är den här ökningen ett tecken på något? En skillnad i journalistiken eller ett annat utgivartänk?

– Vi har ju bytt utgivare så det är klart att utgivartänket i dag är ett annat. Men jag har inte analyserat varken min eller min föregångares utgivarstil. Generellt tror jag att vi blivit bättre på att tala om för läsarna att de kan anmäla oss till PO om de är missnöjda med en publicering. Det tror jag kan vara en bidragande faktor till ökningen av antalet anmälningar.

Du har ett stort ansvarsområde som utgivare på 7 tidningar. Kan du se att det skulle spela in?

– Nej, det spelar inte in. Det här handlar inte om att jag inte haft tid att fatta genomtänkta beslut. Att vara utgivare för de här tidningarna fungerar väldigt bra och jag har otroligt duktiga medarbetare som vet när jag ska kopplas in i publicistiska beslut.

Generellt har det skett en ökning av PO-anmälningar de senaste åren. Samtidigt minskar antalet fällningar i PON, vilket Medievärlden rapporterat om. Förra året inkom totalt 526 anmälningar till till PO. PON fällde i 28 fall.

Här kan du se PON:s fällningar.

Läs också

PO-anmälningarna blir allt fler men fällningarna minskar

Hänt Extra mest klandrad 2016

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.