Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nordström om arbetsmiljölarmen: ”Vi tar detta på stort allvar”

Publicerad: 4 oktober 2017, 09:17

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT, Norrtelje Tidning, Länstidningen Södertälje, Nynäshamns-Posten, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten och Sala Allehanda. Foto: Lennye Osbeck

Efter nedskärningarna på Bbl/AT har ett skyddsombud slagit larm om en mycket ansträngd arbetssituation. Nu riskerar Mittmedia ett vite. Chefredaktören Daniel Nordström tar saken på stort allvar och vidtar en rad åtgärder.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketMittmedia

Medarbetare på Bärgslagsbladet och Arboga Tidnings (Bbl/AT) redaktion i Köping larmade i våras till Arbetsmiljöverket. Bakgrunden var att de organisatoriska förändringar som skett de senaste åren gjort att medarbetarna känt sig ”utlämnade, överbelastade och frustrerade”, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Om inte Mittmedia nu genomför vissa åtgärder riskerar mediekoncernen därför ett vite.

Daniel Nordström, ansvarig utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen, säger att han tar arbetsmiljöfrågan på stort allvar.

– Det är klart att när medarbetare upplever det på det sättet är det allvarliga signaler som vi måste ta på stort allvar. Arbetsmiljöfrågan behöver vara ständigt pågående – och dialogen är nyckeln.

Stämmer den bild som medarbetare vittnar om?

– Om de upplever det så här så är det så. Min roll nu är att lyssna och ta tag i de bitar vi behöver förändra. Jag tycker att vi har haft en bra dialog med skyddsombudet och Arbetsmiljöverket kring de här frågorna.

Organisationsförändringarna har, enligt skyddsombudet, bland annat gjort att medarbetarna saknar möjligheten till coaching samt har förlorat närheten till arbetsledning/chef. Det har i sin tur lett till att medarbetarna tvingats göra nyhetsprioriteringar som inte är deras egna. Resultatet har blivit negativa reaktioner från läsarna. Av skyddsombudet framhålls visserligen att Daniel Nordström ”funnits på plats för att ta emot synpunkter och klagomål och för att minska trycket på de enskilda journalisterna”. Men samtidigt står att journalisterna – i möten med läsarna – ofta blivit föremål ”för lokalbefolkningens vrede och hån”.

Kan du se att du kunde gjort ännu mer?

– Andra får bedöma om jag har gjort tillräckligt mycket eller inte. Jag kan bara säga att jag känner för medarbetarna. Det gör jag verkligen. Det är klart att jag vill att de ska ha en bra arbetsmiljö och därför tillsätter vi nu en rad åtgärder.

Från och med i dag ökas därför chefsnärvaron genom att det finns en biträdande nyhetschef för Sala Allehanda, Fagersta-Posten och Bbl/AT. Den nya chefen, Julia Engström, kommer från en reportertjänst på Sala Allehanda. I sin nya roll ska hon bidra till en bättre arbetsmiljö för redaktionerna – men också för Cecilia Rindbäck Vangbo, som är nyhetschef för de tre titlarna.

Samtidigt har man, för att minska trycket, på prov infört en särskild person på Bbl/AT som har ett schema som är mer som digital snabbreporter. På så sätt kan de andra medarbetarna ägna sig mer åt långsiktiga jobb.

Om inte Mittmedia senast den 15 december har sett till att ”resurserna är anpassade till kraven i arbetet” riskerar mediekoncernen ett vitesföreläggande på 75 000 kronor. Men Daniel Nordström hoppas att de åtgärder man nu infört ska ge omedelbar effekt:

– Jag tror att det kommer att bli stor skillnad redan från i dag i och med att de får en helt annan närvaro av en chef.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketMittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.