Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nordström ber läsarna om ursäkt för olämplig seriestrip

Publicerad: 7 november 2017, 14:03

Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Foto: Mattias Holgersson/Länstidningen

Seriestripen var sexistisk och homofobisk – och borde aldrig ha publicerats, konstaterar Daniel Nordström i sin ursäkt.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I dagens pappersutgåva av Länstidningen Södertälje, Norrtelje Tidning och Nynäshamns-Posten publicerades en seriestrip ur Lars Mortimers serie Hälge som fick flera läsare att reagera. En av dem skriver så här:

”Jag tycker att dagens avsnitt av Hälge ligger långt under gränsen för vad som bör publiceras av er. Inte nog med att den är homofobisk, den signalerar också att den som vill lyfta ett alternativ är värd en käftsmäll. Att detta publiceras på en sida som kanske oftare än de flesta läses av barn gör det än värre.
Denna enda strip signalerar för mig att ni är kvar på 80-talet, att ni tycker att grabbig hö-hö-kultur är ok (och till och med roligt!) och att ni inte fattat ett dugg av t ex #metoo eller att homosexuella i många länder hotas av döden.”

Anledningen till att seriestripen kunde publiceras var, enligt tidningarnas utgivare Daniel Nordström, brister i kontrollen av seriesidorna. Nu ber han om ursäkt i ett blogginlägg:

”Seriestripen är både sexistisk och homofobisk.
Den borde aldrig ha publicerats.
Jag ber våra läsare om ursäkt. Nu ser vi över våra rutiner.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev