Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nordiska forskare skakar om Venezuela

Publicerad: 29 November 2007, 15:20

Ett svensk-norskt forskningsteam skakar om medier och politiker i Venezuela, dagarna före den dramatiska folkomröstningen om konstitutionen. Tomas Andersson Odén, Stein Ove Grønsund och deras team visar med sin analys att landets ledande medier är extremt ensidiga i sin rapportering inför omröstningen.


I veckan gick Venezuelas informationsminister till ilsket angrepp mot de nordiska forskarna. Han kallade resultatet av deras analyser för ”ruttna lögner”.

Tomas Andersson Odén och Stein Ove Grønsund använder den metod som utvecklades i samband med projektet Publicistiskt bokslut i Sverige. Ett analysteam läser, tittar och lyssnar på det medierna förmedlar om folkomröstningsfrågan. Innehållet kodas utifrån hur parterna kommer till tals.

Sju tv-stationer – två statliga – fyra radiostationer – två statliga – och tre dagstidningar analyseras.

Resultatet är alarmerande, menar Tomas Andersson Odén. Det visar sig att i bara fem procent av programmen respektive artiklarna kommer båda parter till tals. Resten är ensidigt.

– Medierna är förfärligt polariserade. De statliga medierna framför allt. Vi skulle kalla dem propagandakanaler. Man kan jämföra med hur partipressen var här när den var som mest utbyggd.

Mest balanserad är kvällstidningen Ultimas Niticias i Caracas.

Forskningen är i högsta grad hands on. Rapporter kommer med jämna mellanrum före valet.

– Den första presskonferensen den 12 november i Caracas kom det 12 redaktioner, berättar Tomas Andersson Odén.
– På den i måndags var det många fler.

Görs något liknande någon annanstans i världen?

– Så vitt jag vet inte.

Rapporteringen ger resultat.

– Några medier har förbättrat balansen. En tv-kanal som hade Stein Ove som gäst deklarerade sig sedan som den ”neutrala kanalen”.

Forskningsteamet arbetar så att Stein Ove Grønsund är på plats i Caracas och Tomas Andersson Odén sitter i Göteborg och samlar och analyserar det kodade materialet som analysteamet skickar in varje dag.

Det är tredje valet i Venezuela som teamet analyserar medierna. Först gången var folkomröstningen om presidenten skulle avsättas 2004, andra gången presidentenvalet i fjol.

Analyserna är bekostade av norska UD och Svenska institutet. Samarbetspartner i Venezuela är universitetet Católica Andrés Bello i Caracas.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.