Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nordfront utreds för hets mot folkgrupp – igen

Publicerad: 23 Januari 2019, 13:44

Den nazistiska organisationen NMR:s webbsida utreds för hets mot folkgrupp i en serie artiklar, rapporterar Siren. Nordfront har nu två veckor på sig att ta bort materialet för att undvika åtal.


Ämnen i artikeln:

JK

Nordfront, den sajt som rapporterar nyheter kopplade till den nazistiska organisationen NMR utreds nu, på initiativ från Justitiekanslern, för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Det är nio artiklar publicerade mellan 2014 och 2016 om klistermärken som organisationen satt upp som ska utredas, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

– Jag är av uppfattningen att de publiceringar som vi tittat på kan innefatta hets mot folkgrupp, säger JK Mari Heidenborg.

Under förra året inleddes ett flertal förundersökningar om artiklar och fotografier publicerade på sajten. En ansvarig utgivare för Nordfront dömdes nyligen till villkorlig dom och dagsböter på totalt 4.000 kronor för 61 fall av hets mot folkgrupp. Mannen har överklagat domen, rapporterar Siren.

Enligt den nya regleringen som trädde i kraft vid nyår ska JK underrätta ansvarig utgivare som sedan har två veckor på sig att ta bort publiceringen. Gör Nordfront det så kan inget åtal väckas.

– Då är saken ur världen, så det är det vi avvaktar först, säger Mari Heidenborg.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.