Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nolltolerans mot trakasserier på TV4 och C More

Publicerad: 11 juli 2018, 05:48

Erik Westberg, sportchef för TV4 och C More. Foto: TV4 AB/Jon Lindholm

TV4 och C Mores sportchef Erik Westberg kommenterar den senaste tidens incidenter mot kvinnliga sportjournalister. Han framhåller att det råder nolltolerans mot trakasserier på hans egen arbetsplats: "Ingen kommentar eller handling är för liten".


Ämnen i artikeln:

TV4Fotbolls-VMC More

I förra veckan blev TV4:s Frida Nordstrand trakasserad i direktsändning. Det var när hon och kollegan Olof Lundh hade ett uppsnack inför lördagens kvartsfinal mellan Sverige och England som en grupp män kom in i bild varav en ropade ”fuck her right in the pussy”. Incidenten är en av flera under fotbolls-VM i Ryssland som synliggjort att kvinnliga sportreportrar är extra utsatta för trakasserier. Medievärlden har rapporterat om flera av fallen och pratat med Svenska Sportjournalistförbundets ordförande Lisa Edwinsson och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Erik Westberg, som är sportchef på TV4-gruppen och C More, ser allvarligt på alla sorters trakasserier oavsett hur de tar sig uttryck:

– Så länge det finns minst en kommentar med trakasserier har vi ett problem. Det får aldrig bli en vardag, utan är helt oacceptabelt.

Han framhåller vidare att åtgärder måste vidtas när något sådant inträffar.

– När det inträffar stöttar vi självklart i första hand den som blivit utsatt och vi polisanmäler när det finns skäl för det. Annars har vi interna rutiner som vi inte kommenterar externt med hänsyn till våra anställda.

Som arbetsgivare har de ett ansvar för att göra allt de kan för att motverka trakasserier, säger Erik Westberg.

– Vi måste ta ansvar för att det aldrig får bli något man blir van vid. Det är nolltolerans, helt oacceptabelt. Ingen kommentar eller handling är för liten. Vårt ansvar är att som i dag fortsätta låta kvinnor ha framträdande roller. Skapa förebilder, visa det självklara att det är ingen skillnad om du är man eller kvinna inom sportjournalistiken.

Han exemplifierar:

– Som att Hanna Marklund kommenterar Sverige inför 3 miljoner tittare är grymt, inte för att hon är kvinna utan extremt kompetent i sin yrkesroll. Ändå får hon av Sveriges etablerade press inför VM svara på frågor hur det är att ”som kvinna” och så vidare, såg inga sådana frågor till Glenn Strömberg eller Anders Andersson ur ett manligt perspektiv.

Det är även viktigt att arbetsgivaren tar ansvar i den digitala miljön, säger Erik Westberg.

– Vi ska också vara noggranna att rensa olämpliga kommentarer i våra sociala forum. Trollen i vardagen är svårare att komma åt än enstaka idioter under ett VM. Internt har sportredaktionen hos oss gått en HBTQ-utbildning för att belysa vikten av allas lika värde oavsett kön, sexuell läggning eller bakgrund som i längden ska ge resultat att även vi inom sportjournalistiken ska bli jämställda i vår rapportering. Viktigt att vi inte bara pekar finger åt andra utan också tar ansvar själva på arbetsplatsen.

Men Erik Westbergs förhoppning är ändå att den här sortens incidenter inte ska avskräcka kvinnor att söka sig till branschen utan tvärtom ska leda till att det blir fler kvinnliga sportjournalister på sikt.

– Jag blir förbannad och ledsen att mina medarbetare ska behöva utstå detta på sin arbetsplats, men vet att det är starka individer som visar vägen för nya tjejer att söka sig till sportjournalist-jobbet som på sikt förhoppningsvis kommer bidra till att trakasserierna försvinner.

Läs också

Så hanterar SVT Sport trakasserierna

Svenska Sportjournalistförbundets ordförande Lisa Edwinsson: ”Beklämmande och helt oacceptabelt”

Flera fall av sextrakasserier mot sportjournalister under VM

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4Fotbolls-VMC More

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.