Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

NLT klandras för utpekande som bigamist

Publicerad: 18 Mars 2011, 12:45

Nya Lidköpings-Tidningen klandras för att ha pekat ut en man som bigamist.


På 70-talet träffade mannen en 17-årig kvinna i ett annat land, gifte sig med henne, och skaffade barn. Förhållandet varade bara ett år, och sedan separerade de. I tingsrätten sade kvinnan att hon lämnade honom eftersom han misshandlat henne när hon var gravid, rapporterade NLT

Åren gick och mannen skaffade sig en ny familj. För 10 år sedan skulle hans före detta fru skaffa ett pass åt parets gemensamma barn, och registrerade då också äktenskapet. Mannen begärde att äktenskapet skulle ogillas och sedan dess har parterna processat mot varandra. Kvinnan fick rätt i tingsrätt och hovrätt och HD har inte beslutat om de ska ta upp fallet.

Tidningen skriver till PO att den i huvudsak byggt rapporteringen på de handlingar som fanns i fallet, på förhandlingar i tingsrätt och hovrätt och på de tre domar som avkunnats. Tidningen har också ansträngt sig för att avidentifiera mannen. Orten nämns inte, och inte heller hans ålder. Inte heller nämns några detaljer om hans nya familj. Rubriken på förstasidan var ”Bigamist skiljer sig efter 31 år” och i papperstidningen ”Var gift med två kvinnor i 31 år”.

PO skriver att det var bra att tidningen strävade efter att anonymisera anmälaren, men att ansträngningarna inte varit tillräckliga, eftersom de beskrivna omständigheterna i fallet var så speciella: Inför de personer i hans omgivning som visste att han kom hem med en ny kvinna till orten på 70-talet hade han blivit utpekad som bigamist med påståendet att han skulle ha misshandlat kvinnan när hon var gravid. Det framkom också att han hans faderskap till det gemensamma barnet hade slagits fast genom DNA-test och att han därmed fått en ny arvinge, samt att det kunde bli tal om bodelning när det blev skilsmässa i hans första äktenskap.

”Utpekandet av mannen kan förvisso bara ha skett inför en begränsad krets. Upplysningarna om anmälarens familjeförhållanden var också mycket integritetskänsliga och skulle inte ha kommit hans omgivning till del förutan tidningens publicering”, skriver PO.

Pressens Opinionsnämnd går på PO:s linje och klandrar tidningen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.