Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

NK om Obol: Vi var bättre hela vägen

Publicerad: 16 April 2007, 05:01

Norrbottens-Kurirens redaktionschef Mats Ehnbom skriver att NK inte bara varit först, utan också genomgående nyhetsledande vad det gäller Obol.


Tre aktiva svenska journalister har till dags dato uttalat kritik mot Norrbottens-Kurirens arbetssätt vad gäller Obol-avslöjandet. Alla tre jobbar eller har jobbat på Kaliber i P1. Samma Kaliber-redaktion som enligt säkra källor inom SR Norrbotten rev upp himmel och jord inom SR-koncernen när det visade sig att Norrbottens-Kuriren publicerade avslöjandet en dag innan Kaliber. Det gick till och med så långt så att medarbetare inom SR anklagades för att ha läckt information till Norrbottens-Kuriren.

Nesan över att inte vara först var anledningen till att Kaliber-redaktionen lördag 2 december i panik strösslade ut puffar om sitt eget Obol-avslöjande i nyhetssändningarna under dagen. Slutsatserna av det ovanstående får ni dra själva.

Kaliber redaktionens tolkning av mitt förra debattinlägg hoppas jag inte är ett prov på hur de själva bedriver journalistik. Inte någonstans i inlägget påstår jag att det enda som betyder något är att vara först.

Det var därför jag påpekade att Norrbottens-Kurirens reporterduo skrivit ett 70-tal artiklar om Obol och varit nyhetsledande hela vägen. Att jämföra med Kalibers enda inslag med i princip samma innehåll som, i vår första publicering.

Vi var alltså inte bara före Kaliber – vi var bättre också. Det tror jag smärtar Tunbäck och Jaktén allra mest.

Vad gäller arbetsmetoden håller jag helt med Tunbäck och Jaktén om det är omöjligt att få någon att uttala sig i en komplicerad fråga utan att ge dem ett faktaunderlag. Det är precis vad vi gett Finansinspektionen. Det har jag försökt förklara hela tiden. Vi har ställt frågorna för att komma vidare i vår journalistik. Vad skulle vi annars ha för skäl?

Jag tycker det är skönt att Tunbäck och Jaktén äntligen verkar ha bestämt sig. I det första debattinlägget påstod de att deras frågor inte påverkat Finansinspektionens beslut att starta en utredning. Nu har de vänt och medger motvilligt ”att deras frågor kan ha påskyndat” den. Jag förstår inte varför Kaliber inte kan vara ärliga och konstatera att myndigheter som en konsekvens av journalistiska frågor, oavsett om de ställs av en landsortstidning eller av ett rikssänt radioprogram, självklart i vissa situationer kan dra nytta av grävande journalistik.

Gunnar Ek fick enligt Kaliber komma till dem och ”läsa vad vi tagit fram”. De påpekar dock att materialet ”stannade hos oss”. Hur gick Tunbäck och Jaktén sedan till väga när de raderade Gunnar Eks minne?

Vad gäller priset Årets ekonomijournalist beklagar jag uppriktigt att Kaliber-redaktionen inte fick priset. Jag beklagar också att Tunbäck och Jaktén uppenbarligen anklagar Norrbottens-Kuriren för det nederlaget. Den enda invändning jag hade mot nomineringen var att det i nomineringen påstods att Kaliber ”avslöjade” Obol-härvan. Rätt ska vara rätt – precis som i Norrbottens-Kurirens journalistik.

Mats Ehnbom
Redaktionschef
Norrbottens-Kuriren

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.