Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nina Björk får Björn Nilsson-priset

Publicerad: 25 Januari 2011, 06:51

Kulturskribenten och kritikern Nina Björk har tilldelats Expressens Björn Nilsson-pris 2010.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Nina Björk  är den tidigare DN-skribenten och kritikern som  för 15 år sedan skrev boken Under det rosa täcket. I en nygjord intervju med Nina Björk skriver Expressens kulturchef Karin Olsson att ”boken satte tonen för 90-talets feminism, och medvetandegjorde en nya generation hur könsroller konstrueras”.

Förutom äran får pristagaren 30 000 kronor.

Nina Björk får priset med motiveringen: ”Från det rosa täcket steg en siren och sjöng en sång för fria själar. Det är svårt att undgå metaforiska lekar med Nina Björks klatschiga boktitlar. Förmodligen är de en frukt av hennes pendlande mellan redaktioner och universitetssalar.Nina Björks röst är i likhet med Björn Nilssons inte akademisk utan alldeles egen och uppfordrande, den får såväl sjömän som vanliga lyssnare att reagera. Vi som saknade tidningsartiklar av Björk förra året välkomnade henne i höstas åter som stilsäker krönikör i P1:s Godmorgon världen!. Där har hennes söndagspredikningar vänt på perspektiven och retat våra sinnen i långt högre grad än den gudstjänst som senare mässat ur radion. Sirener kan frambringa flera slags ljud med olika egenskaper: de som förför, de som varnar och de som visar vägen. Nina Björk behärskar dem allihop.”

Bland de som tidigare fått priset märks Åsa Linderborg, Kristina Lugn och Peter Englund.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.