onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nils Hanson om att lämna Uppdrag granskning

Publicerad: 14 september 2017, 07:33

SVT:s Nils Hanson, mångårig chef för Uppdrag granskning. Foto: Sofia Sabel/SVT

Efter 14 år på lämnar grävledaren Nils Hanson jobbet som projektledare för en av Sveriges ledande redaktioner för undersökande journalistik.

Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


SVT:s Uppdrag granskning startade 2001. Uppdraget var att blottlägga missförhållanden och maktmissbruk. Tre år efter att programmet dragit igång tillträdde Nils Hanson som projektledare och ansvarig utgivare.

– Då fanns Uppdrag granskning på fyra orter i landet. Och det innebar också att det var fyra olika kulturen att förhålla sig till som projektledare, säger Nils Hanson och fortsätter:

– I dag är det en redaktion som har sitt säte i Göteborg. Organisationen är en helt annan nu och betydligt lättare att leda.

Men efter 14 år har Nils Hanson bestämt sig för att lämna sitt uppdrag.

– Jag har fyllt 65 och efter alla dessa år på den här fantastiska redaktionen tycker jag att det är dags att lämna över till någon annan. Och det känns faktiskt väldigt bra. Jag känner att jag har fullföljt mitt uppdrag här.

Vad kommer du att minnas särskilt från åren på UG?

– Många bra program har gjorts under åren. Men en höjdpunkt för mig var hösten 2007. Då gjorde vi tre stora avslöjande; Jas-affären, svartarbetet på McDonalds och köttfärsfusket på Ica. Sedan kommer jag förstås att minnas avslöjandet av muthärvan i Göteborg 2010. Då var jag själv med och grävde. Och på senare år sticker Kommungranskarna och Panamadokumenten ut.

Har UG:s roll förändrats under de här åren?

– Jag tror att vi fått en viktigare roll i samhällsdebatten tack vare alla avslöjanden som vi gjort genom åren. UG har blivit en slags redaktionell institution i samhället som kommit att betyda mycket för många människor.

Och den undersökande journalistiken blir bara viktigare och viktigare, menar Nils Hanson:

– Behovet av den undersökande journalistiken ökar i takt med samhällsutvecklingen. Allt det onda och allvarliga som sker medför att behovet av den här sortens journalistik ökar.

SVT har påbörjat sökandet efter Nils Hansons efterträdare. En insikt är viktig att man har med sig innan man tar på sig uppdraget, menar Nils Hanson:

– Det allra viktigaste för att man ska stå pall tror jag är att man inser att motgångar och problem av alla de slag är en del av jobbet. Det är ett slags normaltillstånd och inget man ska ligga sömnlös för.

Men även om Nils Hanson lämnar Uppdrag granskning så stannar han kvar på SVT.

– Jag har allltid sett mig själv mer som en grävare än som en chef, men sedan har det här jobbet varit så spännande att jag ändå valt att stanna. Nu är det dags för mig att gräva själv innan jag måste lämna företaget om två år. Var och hur är inte klart än.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev