Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nils Hanson blir hedersdoktor

Publicerad: 30 Maj 2017, 11:42

SVT:s Nils Hanson, mångårig chef för Uppdrag granskning. Foto: Sofia Sabel/SVT

Den grävande SVT-journalisten Nils Hanson har utsetts till hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet.


”Nils Hansons betydelse för den svenska undersökande journalistiken kan inte överskattas. Det är en fortfarande pågående livsgärning som på det här sättet uppmärksammas”, säger prefekt Ulla Sätereie vid JMG, institutionen för journalistik, medier och kommunikation.

Sin journalistiska grävkarriär inledde Nils Hansson på Göteborgs-Posten 1988. Därefter arbetade han som redaktionschef på TV4 Göteborg och sedan 2004 är han projektledare och ansvarig utgivare för SVT:s Uppdrag granskning.

Nils Hanson har många gånger prisats för sin journalistik och sitt arbetsledarskap. 2015 tilldelades han Publicistklubbens Stora Pris för att han ”värnat den undersökande journalistiken genom att ställa krav på den och generöst delat med sig av lärdomar och metoder.”

I motiveringen till utnämnandet till hedersdoktor står bland annat: ”Nils Hansons stora bidrag till utvecklingen inom området är att han utarbetat en metod för att systematisera den journalistiska researchen (till att mer likna vetenskaplig metod), kvalitetssäkra det journalistiska resultatet och arbeta för en större öppenhet och transparens i journalistiken. Han är något av en folkbildare, som enträget fortsätter undervisa såväl studenter som yrkesverksamma journalister inom utbildningar, på kurser och konferenser i Sverige och utomlands”.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.