Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nils Funcke avslöjade Freivalds än en gång

Publicerad: 17 Januari 2007, 13:49

Stora journalistprisvinnaren Nils Funcke fortsätter att rulla upp hur Laila Freivalds och UD agerade under teckningskrisen. Nils Funcke har funnit de brev som skickades till Jemen från ambassaden i Riyadh, Saudiarabien, i Laila Freivalds namn. - Följ pappernas väg, säger Nils Funcke om metoden han använder också i det här fallet.


När utrikesminister Laila Freivalds förra våren förnekade att hon varit inblandad i UDs kontakt med internetvärden som sedan släckte Sverigedemokraternas hemsida, fann Nils Funcke bevis för att hon inte talade sanning. Avslöjandet ledde till att utrikesministern fick avgå.
I samband med affären kom uppgifter om att ett brev från Laila Freivalds skickats till Jemen, med ursäkt för och förklaring till Sverigedemokraternas Muhammedteckningar. Det brevet förnekades och kom inte fram.
Nu har Nils Funcke funnit det.
– Det är en instruktion från UD, i Laila Freivalds namn men inte med hennes namnteckning, till ambassaderna i arabländerna, berättar han. Men det skickades från ambassaden i Riyadh som ett personligt brev från utrikesministern till Jemens utrikesminister.
– Det borde UD naturligtvis ha informerat om.
Istället förnekades brevet.
Att brevet skickades från Riyadh beror på att Sverige saknar ambassad i Jemen. I Riyadh fanns brevet diariefört. Men Nils Funcke fann det inte där.
– Åter gällde principen – följ pappernas väg!
Sedan några veckor finns brevet i Stockholm. Det har inkommit till UD och statsrådsberedningen och KUs ledamöter har fått kopior. Brevet ingår i prövningen av Laila Freivalds agerande som utrikesminister i affären.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.