Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Niklas Svensson beklagar brottet och välkomnar diskussionen

Publicerad: 27 April 2007, 12:08

Tidigare Expressen-reportern Niklas Svensson fälldes av tingsrätten för att han loggat in på socialdemokraternas nätverk Sapnet. Han välkomnar en diskussion om vilka regler som ska gälla för journalistik på nätet.


Ämnen i artikeln:

Niklas Svensson

Niklas Svensson fälldes för dataintrång och straffet blev 40 dagsböter à 200 kronor.

– Jag har hela tiden erkänt att jag gjort mig skyldig till dataintrång så jag är inte överraskad. Det känns jättebra att vi har nått så här långt i processen. Efter mer än ett år börjar det här närma sig slutpunkten. Det jag gjort är brottsligt och jag beklagar det

I efterdyningarna av uppdagandet valde Niklas Svensson att sluta som politisk reporter på Expressen och har sedan dess frilansat för bland annat Metro och Aftonbladet och startat Politikerbloggen.

Har det som hänt påverkat ditt arbete som journalist?

– Jag har fortsatt vara verksam som journalist under hela processen och jag kom snabbt igång med nya verksamheter efter att jag slutat på Expressen. Jag har inte upplevt att det skadat mig men det finns säkert andra som anser att det har det. Det är säkert många journalister och kollegor som anser att det jag gjort är förjävligt.

Nu har flera debattörer, bland annat Anders R Olsson, gått ut och försvarat Niklas Svenssons olovliga inloggande.  Niklas Svensson:

– Jag har med stort intresse konstaterat att ett antal experter både på tryckfrihet och medierätt varit ute och sagt att det är tveksamt om det jag gjort ska vara brottsligt. Det är viktigt med en diskussion om vilka regler som ska gälla journalistik på nätet.

– Jag fick inloggningsuppgifterna av en källa. För tio år sedan hade källan kommit till mig med en pärm, och det hade inte varit olagligt.

Axel Håkansson

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Niklas Svensson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.