Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Newsmill tog bort artikel skriven av nationalsocialist

Publicerad: 13 November 2009, 12:32

Newsmill raderade en artikel på sin sajt efter att två debattörer i Journalisten kritiserat Newsmill för att ha publicerat artikeln, som var skriven av en tidigare propagandachef för Nationalsocialistisk front (NSF).


Ämnen i artikeln:

Newsmill

–    Artikeln borde aldrig ha publicerats. Modereringen fungerade inte, det var slarvigt av oss, säger PM Nilsson, ansvarig utgivare för Newsmill.

Artikeln var skriven av Björn Björkqvist, tidigare propagandachef för NSF (som i fjol ombildades till Folkfronten) och chefredaktör för Den svenska nationalsocialisten. I artikeln, som hade rubriken ”Dags att syna Stieg Larssons godhet?”, kritiseras bland annat den antirastiska tidskriften Expo och dess medarbetare.

I går publicerade Journalisten ett debattinlägg från två av Expos redaktionsmedlemmar, Lisa Bjurwald och Jonathan Leman. De skriver att Newsmills artikel innehåller flera lögner, bland annat att flera av Expos journalister ska ha suttit i fängelse.

PM Nilsson beklagar publiceringen:

–    Jag hade inte sett artikeln förrän Journalisten tog in sitt debattinlägg, säger han.

Det var åtta dagar efter er publicering. Varför dröjde det så länge?

–    Det var andra i redaktionen som skötte modereringen. Dessutom har artikeln inte heller anmälts av någon av våra läsare, säger han.

PM Nilsson anger två skäl till att artikeln aldrig borde ha publicerats:

– Björn Björkqvist tillhör en organisation som jag anser vara brottslig. Dessutom innehåller artikeln personuppgifter som inte är verifierade.

Newsmill är i år en av kandidaterna till Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Newsmill

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.