Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Newsmill ångrar publicering om muslimer

Publicerad: 14 December 2010, 12:54

Efter reaktioner från läsare har Newsmill ändrat i ett inlägg från en miljöpartist som utmålade muslimer som ett hot mot Sverige.


Ämnen i artikeln:

Leo LagercrantzNewsmill

Daniel Arrospide Alata, som kandiderade för Miljöpartiet i riksdagsvalet 2010, skrev bland annat att ”Muslimerna i Sverige förstör väldigt mycket för oss andra invandrare som faktiskt sköter sig, utbildat sig, har ett jobb och vill skaffa sig en framtid. Nu har jag fått nog! Det är dags för SÄPO och Polisen att vidta nödvändiga åtgärder för att komma åt problemet. Polisen har Nazisterna någorlunda i schack och det är dags att de uppmärksammar Islam och dess anhängare i Sverige. De kommer bli ett lika allvarligt problem som Nazismen har varit.”

Frilansjournalisten Aksel Sundström reagerade på formuleringarna och kontaktade Newsmill, som nu ändrat från ”muslimerna” till ”islamisterna” efter att ha pratat med Daniel Arrospide Alata.

Det var ett misstag att publicera, men nu är det korrigerat, säger Newsmills ansvariga utgivare Leo Lagercrantz.

Man måste få vara kritisk mot ideologin politisk islam, men jag vill inte publicera kollektivt skuldbeläggande av en minoritet.

Bedömde du att det var olagligt?

Det stred mot våra policyregler. Skribenten är miljöpartist och har tidigare skrivit SD-kritiska artiklar. Han hade en intressant historia att berätta, men det var en del skrivningar som inte borde ha publicerats.

Har det varit högt tryck nu efter självmordsdådet?

Vi har haft 15 – 16 inlägg som håller väldigt hög nivå. En sådan här händelse väcker väldigt starka känslor, och det innebär ett extra ansvar som redaktör.

Aksel Sundström säger att han reagerade starkt på att artikeln publicerades på Newsmill.

– Det fanns en rad påståenden och förslag i artikeln som enligt mig  systematiskt misstänkliggjorde muslimer.  Åsikter som är kränkande för  etniska och religiösa grupper hör inte hemma i den öppna debatten. Just  under den gångna veckans händelser tycker jag att det är särskilt  viktigt att vara försiktig med vilka som utmålas som ett hot och vem som  får höras i debatten. Här finns ett publicistiskt ansvar.

– Efter att jag kontaktat redaktörerna för Newsmill så ändrades  innehållet i artikeln under dagen. Jag tyckte att Leo Lagercrantz både  var snabb med att ändra på detta och tydlig med att markera att  publiceringen var ett misstag, säger han.

Leo Lagercrantz har bloggat om inlägget på Newsmill.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Leo LagercrantzNewsmill

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.