Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nej till presstöd för tidningen Gränslöst

Publicerad: 3 juni 2019, 10:07

Tidningen Gränslöst får nej på sin ansökan om presstöd för 2019. Nämnden har granskat tidningens innehåll och kommit fram till att det är för lite eget material. Tidningens chefredaktör Anna Löfving säger att hon respekterar beslutet.


Presstödsnämnden har efter en granskning av innehållet i tidningen Gränslöst beslutat ett neka tidningen presstöd. Nämnden har först granskat en av tidningens utgåvor, den från vecka 49 2018. Då upptäcktes att det en majoritet av materialet kommer från byråer, och har tidigare förekommit i andra medier. Det fanns även artiklar som översatts från engelska som varit i stort sett identiska med de på originalspråk. Totalt var det bara 44 procent av tidningens innehåll som var egenproducerat. Vilket är under den gräns som finns i presstödsreglerna, som slår fast att 55 procent av innehållet måste vara egenproducerat.

Det fick nämnden att beställa en extern granskning av tre utgåvor av tidningen. Även i dessa nummer var antalet egna artiklar under 55 procent av det totala innehållet.

I ett svar till nämnden framhäver Gränslöst att mycket av materialet är sådant som de inte anser ska räknas in i den redaktionella delen av tidningen, så som inlägg på sociala medier. Detta samtidigt som tidningen har väldigt lite annonser. De framhäver att de slutat ta in byråmaterial och att tidningen i dag nästan enbart består av eget material.

Mediestödsnämnden säger att det inte påverkar deras beslut, utan står fast vid att tidningen inte ska få presstöd.

Anna Löfving är chefredaktör för Gränslöst. Hon säger att hon har förståelse för nämndens beslut.

– Det är vi som har gjort fel. Vi har haft ett struligt år bakom oss, men jag förstår att det inte går att ta hänsyn till det, säger hon.

Ledningen har inte bestämt sig för hur de ska gå vidare efter beskedet.

– Vi har inte beslutat om vi ska kunna fortsätta ge ut tidningen. Vi räknar på det – det är dyrt att driva en tidning utan presstöd. Men det är ett svårt beslut att ta, för det har varit väldigt roligt att göra tidningen, säger hon.

Tidningen Gränslöst lanserades i slutet av 2016. Tidningen har behandlat ämnen som rör mänskliga rättigheter.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.