Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nedtystningsförsök på SR

Publicerad: 6 april 2016, 06:27

Medarbetare på Sveriges Radio har fått veta att de inte får kontakta medier. Flera upplever det som ett försök att tysta de anställda.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I samband med en av it-attackerna mot svenska mediehus i slutet av mars hörde SR:s datatekniker Måns Nilsson av sig till Ekotredaktionen. Han hade redan i ett tidigt skedde märkt att något var på gång och ville därför tipsa kollegorna. Snart blev han uppringd och en direktsänd intervju gjordes.

Anders Lindholm är chef på Måns Nilssons avdelning och han har totalt 120 personer i sin organisation. Organisationen omfattar it-tekniker, servicetekniker och utsändningstekniker.

På ett veckomöte i måndags informerades avdelningen om att inga kontakter med press fick tas inte heller med SR:s journalister. All presskontakt skulle istället hänvisas till Anders Lindholm.

Själva produkten som Sveriges Radio levererar är ju radio, och en sådan vederhäftig nyhetsrapportering som möjligt. Att man då sysslar med sådana här informationsstyrningskampanjer internt rimmar väldigt illa, när man har allmänhetens förtroende att förmedla nyheter och information så sakligt som möjligt, säger Måns Nilsson till SR.

Flera av deltagarna på mötet uppfattade detta som att de blivit belagda med munkavle. Men det tillbakavisas av Anders Lindholm, som menar att formuleringen är felaktig:

Det måste vara taget utifrån något annat sammanhang. Våra medarbetare är inte belagda med munkavle. Vi bestämmer vid varje tillfälle, oftast när det inträffat någon typ av incident, vem som ska vara talesperson, säger Anders Lindholm, som samtidigt konstaterar att han behöver rätta till de felaktigheterna tillsammans med sina medarbetare.

Nya sajtattacker under påskhelgen

Sajtattacken kom från flera länder

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev