Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nedlagda Folkets ledare blir bok

Publicerad: 13 juni 2016, 07:04

Sista numret av Folket utgavs 13 juni 2015. Nu blir ett urval av tidningens ledare till en bok.

Ett år efter nedläggningen – nu blir ett urval av Folkets ledare bok.


År 1905 grundade arbetarrörelsen i Eskilstuna tidningen Folket. För ett år sedan i dag, den 13 juni 2015, utkom det sista numret sedan ägaren Eskilstuna-Kuriren fattat beslut om att lägga ned tidningen 110 år efter start.

Men i höst blir Folkets ledare till en bok. Folkets röst (Vaktel Förlag) består av ett urval av den politiske redaktören Fredrik Petterssons ledare.

– När jag hade delat ut den sista tidningen för ett år sedan trodde jag nog att Folket var ett avslutat kapitel för mig med. Men kort därefter valde ägaren att stänga ned webben helt och därmed otillgängliggjordes allt vi hade gjort. Ingen kom åt det och det kändes inte alls bra, säger Fredrik Pettersson, som i dag arbetar som folkbildare, och fortsätter:

– Det skriks efter samtal och diskussioner som är av ideologisk karaktär. Det finns ett stort behov men ändå upplever inte jag att det sker i den utsträckning som man skulle önska. Med den insikten föddes idén: Tänk om en kunde vara med och stimulera till en levande idédebatt.

Inga texter i boken har redigerats utan samtliga är som de var när de publicerades. Det var viktigt för Fredrik Pettersson. Men däremot har vissa fått en förklarande ingress som ska sätta läsaren i rätt sammanhang.

– I den delen berättar jag vad som har hänt och hur debatten gick.

Ämnena för boken blir 2010-talets Eskilstuna och Sverige – om klassamhället, det hårda arbetslivet, ojämställdheten och rasismen. Fredrik Petterssons önskan är att de ämnessorterade texterna i boken ska läsas och användas i facklig-politiska studiecirklar och i skolundervisning.

– Jag hoppas och tror att boken ska kunna fylla den funktionen. Och att läsarna uppfattar den som intressant och lagom provocerande.

Folkets röst släpps den 10 september 2016.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev