Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nazistskylt inte grovt förtal – Silberstein nekas ersättning

Publicerad: 6 maj 2019, 08:46

Willy Silberstein. Foto: Arkiv.

Journalisten Willy Silberstein har begärt ersättning från brottsofferfonden för den kränkning han utsattes för av nazistiska NMR. Men för andra gången avslås yrkanden då brottet inte ses som "grovt", rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.


Den september 2018 demonstrerade nazistiska NMR under bokmässan. På plakat i demonstrationståget pekades flera kända personer ut som ”förbrytare”. Däribland journalisten Willy Silberstein, som valt att göra rättssak av händelsen.

Nu har han, efter en överklagan, återigen fått nej av Brottsoffermyndigheten på ett yrkande om att få ersättning från brottsofferfonden. Ur fonden kan personer som blivit utsatta för ”allvarlig kränkning av dennes person, frihet eller frid eller genom grovt förtal” få ekonomisk ersättning, men det anser Nämnden för brottsskaddeersättning inte varit fallet, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

”Det förtal som Vilhelm Silberstein har utsatts för har inte bedömts som grovt brott. Han har därför inte rätt till någon brottsskadeersättning”, skriver de i beslutet.

I sitt överklagande hade Willy Silberstein dels framfört att brottet är att bedöma som grovt. Det pågick under relativt lång tid och var menat att få stor spridning, argumenterar han. Han framhåller också att ersättning skulle kunna betalas ut då det berör det som kallas angrepp på den enskildes frid. Men det hörsammas alltså inte av myndigheten.

Tidigare i år fick Willy Silberstein rätt i högsta domstolen om huruvida plakaten som NMR använt var att betrakta som tryckta, vilket gör skillnad för vilken lagtext som ska ligga till grund för beslutet. HD ansåg att plakaten var tryckta, vilket möjliggör att de ska anses vara beslagtagna.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.