Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nazister spärrade av nyhetsredaktion

Publicerad: 22 juni 2016, 10:14

Charlotta Friborg, chefredaktör och ansvarig utgivare för UNT som äger UppsalaTidningen.

När UppsalaTidningens personal kom till jobbet i morse möttes de av avspärrningstejp i entrén till redaktionen. Tejpen var märkt med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens nättidning Nordfronts logga.


Ämnen i artikeln:

UNT

Någon gång under natten eller morgonen spärrade nazisterna av entrén till UppsalaTidningens och UNT Distributions lokaler i Boländerna i Uppsala. På fastighetens tak sitter en synlig skyld med texten ”Upsala Nya Tidning”. En anmälan om olaga hot har upprättats.

”Det här är förstås ett förtäckt hot som även är riktat mot UNT eftersom vi äger UppsalaTidningen”, säger Charlotta Friborg, chefredaktör och ansvarig utgivare för UNT, till den egna tidningen.

När UNT kontaktar Nordfronts presstalesperson Per Öberg förnekar han att han skulle känna till aktionen, men förklarar att avspärrningen troligen gjorts på grund av att de anser att UNT är en svenskfientlig tidning.

I mars 2014 publicerade UNT en granskning av polisens nedlagda utredning av en misshandel av en Uppsalabo. Det var under en nazistmanifestation sommaren 2013 som Uppsalabon slogs blodig av deltagande nazister som använde sina fanor som lansar.

UNT:s granskning ledde till att åklagare beslutade att återuppta förundersökningen och tre nazister dömdes senare för händelsen. Samtliga var medlemmar i dåvarande Svenska motståndsrörelsen (numera Nordiska motståndsrörelsen). I februari i år skärptes domarna, vilket både UNT och UppsalaTidningen rapporterat om.

Per Öberg hävdar i intervjun med UNT att ”minst en person blev oskyldigt dömd på grund av att UNT ‘hetsade’ mot SMR” i samband med granskningen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UNT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev