Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nazisajt saknar utgivare – JK utreder

Publicerad: 24 April 2007, 09:28

Den nazistiska sajten patriot.nu saknar ansvarig utgivare. Det ska den ha, enligt justitiekanslern, eftersom den är kopplad till tidningen Nationellt motstånd. Därför uppdrar han åt åklagare att utreda om brott begåtts.


Den som har en sajt kan få den grundlagsskyddad. För att göra det ska man registrera titel och ansvarig utgivare.
Men den som ger ut en tidning måste anmäla också sin sajt, namn och ansvarig utgivare. Annars bryter man mot tryckfrihetsförordningen.

I samband med en förundersökning som gäller en artikel på sajten patriot.nu, misstänkt för hets mot folkgrupp, konstaterar JK att sajten saknar ansvarig utgivare och att den inte är anmäld till Radio- och tv-verket. Det ska den vara, eftersom JK vid tidigare utredningar funnit att det är redaktionen för Nationellt motstånd som bestämmer vad som ska publiceras på sajten. Nationellt motstånd har utgivningsbevis.

Den som bryter mot kraven i TF på att anmäla ansvarig utgivare kan dömas till böter eller som mest fängelse i ett år. Den som bryter mot motsvarande plikt enligt YGL – som gäller sajter – kan dömas till böter.

Justitiekanslern har inte tidigare kontaktat Nationellt motstånd om att sajten inte registrerats hos Radio- och tv-verket.
– Det kanske vi borde gjort, säger Göran Lambertz.
– Nu tar vi upp det för att de faktiskt får ordna det.

Det är ovanligt med mål som gäller underlåtenhet att anmäla ansvarig utgivare. Enligt JK har alla fall där förundersökning inletts slutat med att man skaffat utgivningsbevis.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.