Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Naturvårdsverket underkänner argument emot nya pappersregler

Publicerad: 28 juni 2019, 09:49

Foto: Pexels.com

Att återvinningen på tidningspapper redan är hög är inte ett argument för att slippa hushållsnära insamling. Det slår Naturvårdsverket fast.


Den nya förordning, som klubbades av regeringen och som trädde i kraft vid årskiftet, vilken syftar till att förbättra insamlingen av bland annat tidningspapper har fått skarp kritik. Uträkningar från pappersbranschen pekar mot att priset på papper kan komma att öka mellan 25 och 50 procent som en följd av de nya reglerna. Det har fått TU:s vd Jeannette Gustafsdotter att varna för en tuff smäll mot landets tidningar och riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) att rikta en fråga om hur mediepolitiken ser ut till kulturministern Amanda Lind (MP). Farhågan är att prisökningen på papper kommer att äta upp den riktade satsning på presstödet som regeringen gjort för att hjälpa landets lokalpress.

Nu har Naturvårdsverket tagit fram de riktlinjer som papperstillverkare ska följa för att få tillstånd att samla in returpapper. Senast 1 januari 2021 ska de som samlar in papper ha tillstånd, och i första hand ska papper samlas in vid bostaden. Det till skillnad från tidigare då insamlingen främst skett på kvartersnivå.

Det har – som argument emot att man ska införa hushållsnära pappersinsamling – framförts att insamlingen i dag redan är hög – 90 procent av alla tidningar samlas in och 100 procent av det pappret återvinns.

Malin Göransson, som är handläggare på återvinningsenheten och som tagit fram riktlinjerna för den nya förordningen, säger att de kommit fram till att det argumentet i sig självt inte räcker för att slippa samla in pappret vid bostaden.

– Men det kan ju finnas andra anledningar till att man inte vill samla in hushållsnära och då får man föra fram dem i sin ansökan om tillstånd, säger hon.

Varför är inte den höga insamlingsprocenten ett tillräckligt skäl?

– Det står i förordningen att det ska vara med hänsyn till fastighetens utformning, belägenhet, trafiksäkerhet eller andra omständigheter. Men då handlar det om att man kollar på de lokala förutsättningarna, tolkar vi det som. Men också vad gäller målen så kommer både rapporteringen och målen att ses över med anledning av nya regler från EU. Att vi når målen nu behöver därför inte betyda att vi gör det framöver, säger Malin Göransson.

Men det är alltså inte omöjligt för papperstillverkarna och de bolag som samlar in papper att slippa göra det vid bostaden, Men för det krävs det tillräckligt goda argument för att få fortsätta samla in tidningspappret på kvartersnivå.

Exakt vilka skäl som kan användas som argument för att fortsätta samla in tidningspapper på kvartersnivå i stället för vid bostaden är dock oklart. I förordningen står det att ”andra omständigheter” kan vara en anledning.

– Vad andra omständigheter skulle kunna vara är inget som vi i den här vägledningen har kunnat utreda. Det får vi ta ställning till när det uppstår, säger Malin Göransson.

Jeanette Gustafsdotter säger att hon är ”djupt bekymrad” över de riktlinjer som Naturvårdsverket nu dragit upp. Hon ställer sig skeptisk till att myndigheten inte anser att den höga nivån av återvinning är argument nog.

– Målet måste väl vara återvinning? Och jag kan inte se hur man ska kunna lyckas bättre än i dag. Man kommer antagligen fortfarande riskera att förlora en tidning av tio oavsett hur nära hemmet man lägger de här kärlen, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hon menar att papperstidningar bör vara undantagna de nya reglerna med hänsyn till de stora satsningar som regeringen gjort för att stödja pressen. Hon nämner bland annat den sänkta digitalmomsen och den särskilda satsningen på stöd till journalistik i det som man kallar vita fläckar.

– Man gör sitt bästa för att få tidningarna att överleva och sen slår man till med detta. Det är svårt att förstå.

Jeannette Gustafsdotter säger dock att hon tycker det är glädjande att det finns möjligheter att fortsätta med kvartersinsamling – men vill veta vilka argument som är rätt.

– Det skulle vara väldigt positivt om vi kunde få veta vad som krävs, säger Jeanette Gustafsdotter.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.