Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nätoperatörer tvingas blockera piratsajter

Publicerad: 13 februari 2017, 10:20

En dom i Patent- och marknadsöverdomstolen slår fast att Bredbandsbolaget måste blockera piratsajter. Domen kan inte överklagas.


Ämnen i artikeln:

BredbandsbolagetEUThe Pirate BayPatent- och marknadsöverdomstolenSwefilmer

Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea Hovrätt har beslutat att internetleverantören Bredbandsbolaget måste införa tekniska blockeringsåtgärder gentemot piratsajerna The Pirate Bay och Swefilmer. Det för att inte medverka till upphovsrättsintrång.

”I dagens dom slår Patent- och marknadsöverdomstolen fast att rättighetshavare till till exempel film och musik kan få ett domstolsföreläggande även i Sverige mot en internetleverantör som innebär att internetleverantören ska vidta åtgärder för att hindra upphovsrättsintrång som begås av andra på internet. Det följer av EU-rätten och av att den svenska lagen ska tolkas i ljuset av EU-rätten. Liknande förelägganden har redan meddelats i bland annat Danmark, Finland, Frankrike och Storbritannien, men domen i dag är den första i sitt slag i Sverige”, säger Christine Lager, hovrättslagman och ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

I november 2014 stämde den svenska film-, musik- och tv-branschen Bredbandsbolaget för medhjälp till upphovsrättsbrott och krävde att bolaget skulle blockera kundernas tillgång till piratsajterna Swefilmer och The Pirate Bay.

Men ett år senare, i november 2015, friades Bredbandsbolaget av Stockholms tingsrätt. Domen överklagades dock till Patent- och marknadsöverdomstolen som nu alltså går tvärtemot tingsrättens linje.

Om inte Bredbandsbolaget följer domen och blockerar piratsajterna åläggs bolaget med ett vite om 500 000 kronor.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.