Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nationell Idag får 2,3 miljoner

Publicerad: 22 April 2010, 08:31

En oenig Presstödsnämnd har beviljat det främlingsfientliga och högerextrema partiet Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag ett presstöd på 2,3 miljoner kronor för 2009 och 2010.


Tidningen, med en upplaga på  ca 1 700 exemplar, har en konsekvent och stark fientlig inställning  till bland annat invandare och homosexuella

En ledamot i nämnden,  kommunalrådet  Niclas Malmberg (MP) i Uppsala var, skiljaktig och stödde inte beslutet.   Han ville återremittera ärendet till kansliet för djupare analys.

– Nämnden har dock beslutat  att bevilja pressstöd till Nationell Idag, säger presstödsnämndens  kanslichef Åsa Finnström.

– Nämnden har helt följt  det regelverk som finns för beviljande av presstöd, säger Finnström.

I Presstödsnämndens regler  står bland annat:

Presstödsnämnden får vid  tillämpningen av denna förordning inte ta hänsyn till vare sig  tidningens  politiska inställning eller dess ställningstagande i enskilda frågor.

-Regelmässigt var det ett  kristallklart beslut, säger en av ledamöterna, Åke Wredén, före detta politisk  redaktör på Nerikes Allehanda.

Niclas Malmberg var alltså,  som det heter, skiljaktig. Han krävde en fördjupad redovisning  av om den aktuella tidningen är en allmän nyhetstidning.

Medievärlden har sökt Niclas  Malmberg.

I eftermiddag kan Nationell Idag beviljas presstöd
Lars Ohlander

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.