Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nationalist anklagar Norra Skåne för brutet löfte

Publicerad: 5 Maj 2008, 12:07

Nils-Eric Hennix, före detta partiledare för nationaldemokraterna, anklagar Norra Skånes redaktionschef och ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk för att ha brutit tidningens anonymitetslöfte.


Nils-Eric Hennix har varit i kontakt med tidningen, under löfte om anonymitet, angående ett medborgargarde han är i färd med att skapa i Hässleholm. Medborgargardet planerar ”hembesök” hos misstänkta brottslingar, och har affischer med bilder på handbojor, dödskallar och en person med rånarluva och batong, enligt Norra Skåne.

När Norra Skåne senare, bland annat genom tips, fick reda på att Nils-Eric Hennix har ett förflutet som partiledare för nationaldemokraterna publicerade tidningen en artikel med den vinkeln, enligt Mimmi Karlsson-Bernfalk.

”Jag är övertygad om att allmänhetens förtroende för tidningen skadats mycket mera om vi INTE talat om för våra läsare vem som ligger bakom planerna på ett medborgargarde”, skriver hon i en krönika i Norra Skåne lördagen den 26 april (ej på nätet).

I en debattartikel i tidningen den 2:a maj skriver Nils-Eric Hennix:

”Löftet kringgås av dig genom att du flyttar reportagejobb från den som gett anonymitetslöfte till en annan kollega som du då beordrar att avslöja namnet. Du vet bättre än jag att det är tidningen Norra Skåne som avgett anonymitetslöfte, vem som skriver reportaget är oväsentligt.”.

Mimmi Karlsson-Bernfalk svarar:

”Artikeln där du namngavs är resultatet av tips och sedvanligt journalistiskt arbete. Din bakgrund som tidigare partiledare för främlingsfientliga nationaldemokraterna var i högsta grad av allmänintresse i sammanhanget.”
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.