Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Näthatet mot journalister kommer från ett fåtal

Publicerad: 28 juni 2018, 10:35

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. Foto: Jonas Hellsén

En liten men mycket aktiv grupp individer står bakom hatet och hoten mot journalister på nätet, enligt en rapport som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort på uppdrag av TU.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

I sin rapport har FOI undersökt hur näthatet mot 2 382 journalister verksamma inom dagspressen tar sig uttryck på nätet. Totalt har FOI gått igenom över 6,5 miljoner kommentarer och inlägg på Avpixlat, Flashback, Nordfront och Samhällsnytt.

Studien visar att av de 752 journalister som nämns på sajterna nämns 335 också i sammanhang där det förekommer hat, hot och kränkningar. Alltså är omkring 45 procent av de på forumen namnpublicerade journalisterna utsatta för näthat. Värst drabbade är ledarskribenter och politiska kommentatorer.

Vidare framgår det av studien att en mycket liten men aktiv grupp, totalt ett tiotal användare, står för 20–30 procent av näthatet mot journalisterna i vardera av i de undersöka forumen. Och deras måltavla är ett fåtal journalister. De tio journalister som är värst drabbade av näthat omnämns i nästan varannan hatfull kommentar.

– Man kan lätt få intrycket att det är en stor skara som näthatar, men i själva verket är det en liten grupp. Den gör dock mycket stor skada för demokratin. Detta är något som vi på TU anat, men genom denna mycket omfattande undersökning får vi det bekräftat, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.

Vad innebär den här kunskapen för det fortsatta arbetet för att motverka hot och hat mot journalister?

– Nu kan man fokusera på problemets kärna och använda den här kunskapen i mötet med rättssamhället. När det nu är klarlagt att det handlar om en liten grupp kan vi ställa högre krav på att polis och åklagare att möta detta problem.

Här kan du läsa och ladda ned rapporten ”Hatets anatomi – En undersökning om hat och hot mot journalister i Sverige”.

Om rapporten

- På uppdrag av TU – Medier i Sverige har FOI studerat data från 1995 till 2018.
- Den analyserade datamängden består av drygt 6,5 miljoner kommentarer och inlägg i de digitala miljöerna Avpixlat, Flashback, Nordfront och Samhällsnytt.
- Cirka 13 procent av de inlägg där tidningsjournalister nämns innehåller hatfulla uttryck.

  • Cirka 45 procent av de omnämnda journalisterna förekommer i sammanhang som också uttrycker hat.
    0,5–4 procent av användarna i de studerade miljöerna skriver hatfulla inlägg om journalister.

- De digitala miljöerna har valts ut av FOI utifrån att de skiljer sig från etablerade medier och forum i frispråkighet och att merparten har haft mer eller mindre omodererade kommentarsfält, vilket innebär att kommentatorerna själva är juridiskt ansvariga för innehållet i kommentarerna.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.