Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nästan fördubblad förlust för SkD-koncernen

Publicerad: 26 april 2016, 10:46

Skånska Dagbladets rörelseresultat (EBIT) sjönk från -10 miljoner kronor 2014 till - 17 miljoner kronor för 2015. Det som tynger resultatet rejält är tidningsrörelsen som går med 19 miljoner kronor i förlust.

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Vi har gått igenom ett stålbad men vi ska vara i balans redan nästa år, säger Skånskans styrelseordförande Håkan Mattsson till Medievärlden.

Av koncernens två tidningar är det Skånska Dagbladet som går sämst. Fjolårsförlusten blev cirka 16 miljoner medan Norra Skåne klarade sig med ett minus på tre miljoner.

Och då har vi ändå haft kostnadsneddragningar under 2015 på 20 miljoner, säger Håkan Mattsson, som räknar med att Norra Skåne ger ett överskott redan i år och Skånskan nästa år.

Vi har ett omfattande åtgärdsprogram på gång, bland annat för att kompensera ett sammanlagt bortfall av presstödet på 40 miljoner kronor de senaste fem åren. (Skånska Dagbladets presstöd sjönk i fjol med sju miljoner och i år sjunker det med fyra. Sedan är nedtrappningen av storstadspresstödet klar.)

En fråga som ska avgöras snart är om man ska gå ner i utgivningsfrekvens och slopa Skånska Dagbladets söndagstidning. I mars stod det klart att Norra Skånes tryckeri läggs ner och tryckningen flyttas till Malmö. Två åtgärder som ska minska rörelsekostnaderna.

Koncernen fortsätter att knapra på det egna kapitalet vilket 2015 uppgick till 41 miljoner kronor mer än en halvering av kapitalet 2012 på 94 miljoner.

Men vi har övervärden i våra fastigheter på 150 till 250 miljoner kronor som inte syns i balansräkningen, hävdar Håkan Mattsson.

Och jag anser att vi har en bättre situation än många andra tidningar.

SkD-koncernens omsättning sjönk under 2015 med 20 miljoner till 238 miljoner kronor.

Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev