Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nästa år kan nätläsarna vara i majoritet

Publicerad: 30 April 2013, 07:36

Redan nästa år kan det vara fler som får sina nyheter via nätet än via en papperstidning. Det visar Dagspresskollegiets läsvanestudie.


Det är en dyster bild av våra läsvanor som presenteras ur ett dagspressperspektiv. Men sanningen är att situationen faktiskt är ännu mörkare, enligt Ingela Wadbring, professor vid Mittuniversitetet.

Gräver man ner sig i siffrorna är det faktiskt så.

I juni kommer en rapport där hon gått djupare in i materialet och bland annat tittar på utvecklingen i olika åldersgrupper.

Det här är ändå positivt jämfört med det vi presenterar då.

Det finns ett antal orsaker enligt Ingela Wadbring. Aftonbladet.se som är oerhört starka på nätet. Men framför allt att kampen om läsarnas tid och uppmärksamhet hårdnat allt mer. Inte minst tack vare den expansiva bredbandsutbyggnaden.

Fortfarande ligger antalet prenumerationer förhållandevis stabilt. Men att läsandet minskar talar för ett ännu kraftigare upplagetapp de närmaste åren.

Det blir en fördröjning på grund av vanans makt. Men när det blir dags att förnya börjar läsarna reflektera över hur lite de faktiskt läser, säger Ingela Wadbring.

Fortsätter senaste årets utveckling kan det redan 2014 vara fler som får sina nyheter från nätet än från en papperstidning.

Mycket beroende på att kvällspressens printupplagor tappar läsare rejält. Men även morgontidningarna förlorar papperstidningsläsare. Antalet regelbundna läsare har minskat tydligt i samtliga åldersgrupper det senaste året.

En förklaring till att även de mellan 65 och 85 år som brukar anses vara trogna papperstidningsläsare inte längre håller fast vid sin tidning är att gruppen nu innehåller fler med utvecklade datorvanor.

Tittar man på gruppen 65 till 70 år är det mycket tydligt att nätläsningen ökar, säger Ulrika Andersson, forskare vid Göteborgs universitet, och en av de som jobbat med att ta fram studien.

För de under 30 år har nätläsningen redan gått om och för gruppen 30 till 50 är det precis jämnt.

Undersökningen visar också att mobilen blivit allt viktigare när det gäller nyhetskonsumtion. I dag är det omkring 10 procent som mer än tre gånger per dag tar del av nyhetsflödet via den kanalen. En siffra som knappt var mätbar för bara något år sedan.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.