Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Näringsutskottet kallar till sig minister efter regeringens vändning

Publicerad: 27 februari 2019, 06:10

Morgan Johansson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Justitieminister Morgan Johansson ska nu få förklara för näringsutskottet varför Sverige bytte fot om upphovsrättsdirektivet. "Att regeringen svänger i frågan utan att informera näringsutskottet är förvånande", säger Arman Teimouri, Liberalernas näringspolitiske talesperson, som tog initiativ till kallelsen.


Ämnen i artikeln:

EULiberalerna

Den svenska regeringen har svängt i frågan om det nya upphovsrättsdirektiv som just nu behandlas i EU. Tidigare i år har Sverige varit negativt inställt till reformen. Men efter att förhandlingarna gått i mål och det var dags för regeringarna att säga sitt för sista gången röstade Sveriges representant ja.

Patrik Sundberg, rättssakkunnig på justitiedepartementet, sade till Breakit när beslutet togs att regeringen bedömer att fördelarna överväger nackdelarna i direktivet som helhet.

Nu har näringsutskottet kallat till sig justitieminister Morgan Johansson. Syftet med mötet är att få förklarat för sig varför regeringen tagit beslut om att vända i frågan utan att diskutera det med utskottet.

”Bland annat Finland och Nederländerna röstade nej till direktivet och även Sverige har tidigare varit kritiskt. Att regeringen svänger i frågan utan att informera näringsutskottet är förvånande. Nu måste Morgan Johansson förklara regeringens agerande”, Arman Teimouri, Liberalernas näringspolitiske talesperson, som tog initiativ till beslutet i ett utspel.

Frågan om det nya upphovsrättsdirektivet kommer att avgöras av EU-parlamentet. Den omröstningen väntas hållas i slutet av mars eller i i början av april.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

EULiberalerna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.