onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

När Stockholmsmedia går vilse på landet

Det finns en barnslig och rätt ignorant aura över Stockholmsmedias rapporter utanför huvudstadens hemtama domäner, skriver Barometerns nyhetschef Jesper Ericson i en krönika.

Publicerad: 13 januari 2017, 09:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jesper Ericson, nyhetschef på Barometern.


Ämnen i artikeln:

Barometern

Som förra veckan när det värsta ovädret på länge drog in över Kalmar län med en havsnivåhöjning på en meter och hundratals drabbade villaägare i dess kölvatten.

Då slår Tidningarnas telegrambyrå fast att väderkaoset uteblev.

Uteblev? Var då? I Stockholm, kanske. Men verkligen inte i Kalmar län.

På onsdagen var det dags igen. Tusentals utan ström, Ölandsbron stängd för känslig trafik i tre timmar, köer och trafikolyckor. Men Omni har inget att rapportera annat än att det är stora tågförseningar “söder om Stockholm”.

Okej, då vet jag precis. Det är ju rätt lätt att orientera sig bara man vet hur en nyhet förhåller sig till Stockholm. Norr eller söder om verkligheten, liksom.

I SVT-huset på Östermalm har man också svårt för händelser utanför Stockholm. När en exotisk ort som Kalmar behöver vara med i sändningen är det bäst att lägga till “i Småland” så ingen tror att Kalmar ligger i Norrland. Och bäst är väl att överpedagogisk hänga på en karta också. Kalmar, Karlskrona, Kiruna. De heter ju nästan samma sak.

I en tid när varenda tonåring med lätthet prickar in var i Mexiko som Paradise Hotell spelas in eller utan svårighet hittar till bästa månskensfesten på thailändska Hua Hin anses svenska folket inte ha ett hum om var Kalmar finns.

Extra problematiskt blir det när Dagens Nyheter ska försöka rapportera om E-hälsomyndigheten och förslaget att utlokalisera fler statliga myndigheter. Inte ett ord om vad fler jobb utanför storstäderna betyder. I stället blir det “Stockholm ska betala dubbelt för att landsbygden ska leva”. Landsbygden är i det här fallet Kalmar. I Småland. (Och här lägger vi väl in en karta?)

Dagens Industri är inne på samma tema med “Regeringen flyttar jobb från Stockholm till Kalmar” men verkar så chockade av situationen att de slänger in en bild på vad som helst från Kalmar i rena förskräckelsen. Det blev en bild på polishuset.

Jag kanske överdriver. Men är det inte oförskämt när Rapportredaktören i mars lämnar över till Vädret och lite mysigt frågar om det blir någon snö nu när sportlovet börjar, samtidigt som en stor del av svenska elever, utom stockholmarna, redan har haft sitt sportlov? Hallå. Det finns en värld utanför 08-området.

Det är en värld där vi har svårt att hetsa upp oss över en halvtimmes strömavbrott eftersom vissa är vana att vara utan el i flera dagar. Det är en värld där vi har problem att förstå er upprördhet över att få vänta på nästa buss. Hos oss kanske det bara går en buss om dagen.

Vi kan visserligen förstå varför ni är så intresserade av Slussens ombyggnad. Men för oss har det lika liten relevans som Foppahotellet i Kalmars gästhamn har för er.

Det kan störa mig att medier med ambitioner att vara rikstäckande i stället är Stockholmsprovinsiella.

Men så vänder jag på det och tänker att det inte gör så mycket.

Här har du ju Barometern som rapporterar om allt som kan vara relevant för dig. Även utanför länsgränsen och ibland till och med från exotiska Stockholm.

Norr om Kalmar.

Jesper Ericson

Nyhetschef på Barometern

Krönikan publicerades först i Barometern.

Linnéa Kihlström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Barometern

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev