Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

När främlingsfientlighet blivit vardag

Publicerad: 25 Mars 2012, 10:31

Notisen på Tomelillasidan borde fått större genomslag. En kvinna som utsatts för stenkastning och förföljelse i ett år är en riksnyhet menar Niklas Orrenius.


Ämnen i artikeln:

Niklas Orrenius

Vill man se hur främlingsfientligheten får fäste i vardagen ska man kolla tidningarnas lokalsidor. Där rapporteras regelbundet om hur flyktingförläggningar angrips och hur de som bor där förföljs, säger Niklas Orrenius.

Händelsen i Tomelilla polisanmäldes men undersökningen lades ner efter en kort tid, skrev Skånska Dagbladet.

Men sedan Niklas Orrenius gjorde ett större reportage där han bland annat intervjuade såväl den utsatta kvinnan som berättade om ett års regelbundna trakasserier och rektorn på skolan i Tomelilla som var övertygad om i vilka kretsar man skulle söka efter gärningsmännen. Han bjöd också in kvinnan att titta i skolkatalogen om hon kunde känna igen stenkastarna. Då tog polisen tag i utredningen igen. Och den här gången pratade de även med kvinnan.

Att rapportera om främlingsfientligheten är viktigt. Men det finns vissa fällor som journalister faller i, menar Niklas Orrenius. Till exempel:

Även de som utsätts för fördomar har fördomar. Låt verkligheten vara så komplex som den är. Offer för intolerans framställs ofta som allt igenom snälla men det är de inte.

Polisens hatbrottsstatistik är bra om man vill hitta case. Men lita inte på att den stämmer. Niklas Orrenius berättade att den judiska församlingen i Malmö under en period bestämde sig för att anmäla allt de utsattes för. Vilket ledde till rubriker om en våldsam ökning av den typen av brott. Titta istället på Forum för levande historias rapporter om intolerans bland gymnasieelever eller SOM-institutets mätningar om svenskarnas attityder till invandrare.

Och de visar att vi är mer positiva till invandrare nu än för 20 år sedan.

När Niklas Orrenius talade på Grävseminariet i fredags var det också hans sista dag på Sydsvenskan. Så han var lite blödig. Det var med lätt darr på rösten han talade om sin lyxtjänst han haft där det gått att lägga tre veckor på ett större jobb. Men det är något som krävs:

De här jobben kräver tillit. Och det är bara tid som bygger tillit. Vilket jag hoppas att fler redaktionella chefer begriper.

Ämnen i artikeln:

Niklas Orrenius

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.